Autor: |
Anna |
E-mail: |
anna@roslin-menazeria.net |
Data: |
niedziela, 3 kwietnia 2011 19:04:54 |
Witaj Grażynko 
Gratuluję! Ten kwiatostan chyba do wystawy faktycznie nie dotrzyma. Kwiaty dość krótko się jednak utrzymują; u mnie do dwóch tygodni. Jak na wielkość rośliny, to zdecydowanie za krótko. Strasznie dużo miejsca zajmuje!
Ja mam tytułowe dendrobium, prezentowane na samym początku wątku. Ten sam egzemplarz, od Sandry.
Żyje sobie i rooośnie! Gdzieś przeczytałam, że może mieć psb dużo dłuższe niż 120cm (jak podaje Jay Pfahl i również na tej stronie) i pomyślałam sobie - nie ma szansy w naszych warunkach.
Otóż ma! Wypuściło łodygę o długości ponad 2m! Dokładniej - 220cm. Zirytowana przestawiłam w bardziej cieniste miejsce i przez jakiś czas "obrażone" nie kwitło, ale pędy wypuszczało niższe od 60cm do 85cm. A na długiej łodydze wytworzyło trzy keiki. Gdy zimą tego roku przestawiłam znów do południowego okna, pojawiło się 8 kwiatostanów. Ponieważ ta długaśna łodyga była na stałe przywiązana do pionowego stojaka, manewry doniczką przy podlewaniu zaszkodziły trzem kwiatostanom. Wielka szkoda, bo na tym długim patyku wyglądałyby bardzo ciekawie. Ale pozostałych pięć zakwitło i tej chwili powoli przekwita.
Doświadczenie ciekawe, ale myślę, że to dendrobium jest jednak zbyt duże na moją małą oranżerię. To storczyk dla lubiących takie rośliny w wielkich rozmiarach 
Ma ciekawy zapach. Taki jak kiedyś w aptekach.
Pozdrawiam,
Anna |
|
|