Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Catasetum fimbriatum var. morrelianum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 14:29:46
Witam,
Chcę dziś pokazać storczyka, który pewnie jest w wielu kolekcjach.
Catasetum fimbriatum należy do grona storczyków sezonowych, czyli po okresie intensywnego wzrostu i kwitnienia nie zostaje z niego nic poza gołymi pseudobulwami. Występuje w Brazylii, Boliwii, Wenezueli, Paragwaju i Argentynie. Storczyk ma bardzo atrakcyjne kwiaty, a przy tym zupełnie bezproblemowy. Sam rośnie i kwitnie, jeśli zapewnimy mu w okresie wegetacji sporo wody i nawozu .
Mój egzemplarz wytworzył 16 okazałych kwiatów, chociaż ja z nawożeniem zawsze jestem na bakier. A tak wygląda:

I jeszcze zdjęcie prawie całej rośliny:

Po kwitnieniu storczyk zrzuca liście, tak jak inne z tej rodziny. Odstawiamy go w chłodniejsze miejsce i trzymamy prawie bez podlewania do wiosny.

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 26 listopada 2006 15:02:30
Imponujaco drapiezny w wygladzie!! Gratuluje tak "nieskomplikowanego" kwitnienia !!!

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: niedziela, 26 listopada 2006 16:58:12
Witam,
przepiękne, prawdziwe cudo! Wielkość kwiatostanu godna podziwu
Moje gratulacje!
Ponieważ nie mam ani jednego Catasetum, nie mam żadnego doświadczenia w uprawie. Przyznam, że ta informacja o prostej, bezproblemowej hodowli skłania i mocno kusi do poszukiwań oraz zakupu tej efektownej rośliny.
Pozdrawiam,
Anna

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: niedziela, 26 listopada 2006 17:19:14
Witam !

Mario, GRALULUJĘ KWITNIENIA

Również nie mam żadnego Catasetum, ale za bardzo nie wierzę, że to takie bezproblemowe .
U Marii wszystko rośnie i kwitnie, więc po prostu i Catasetum fimbriatum var. morrelianum nie ośmieliło się zawieść. Co innego u innych.........

Pozdrawiam Iwona

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 17:49:51
Witam Pani Mario!
I ja dołączam sią do gratulacji. Przepiękny storczyk, wspaniałe kwiaty!. Zawsze mnie kusiły te cudaczne cataseta , ale po kiepskich doświadczeniach z cycnochesami podchodzę do nich z dystansem. Rośnie sobie jedno Catasetum tenebrosum zamontowane na gałęzi i właśnie weszło w stan spoczynku. Jak dożyje do wiosny ( catasetum , oczywiście) to nabędę następne.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interi.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 18:02:46
Przepiękny!!!

Jak się przeprowadzę do jakiejś szklarni lub palmiarni to też pomyślę o tych wspaniałych roślinach z catasetinae . Narazie też chyba już uśmierciłem młodego cycnochesa, więc napewno tego typu rośliny nie są proste w hodowli
I ta liczba kwiatów , wg encyklopedii do 15, choć zdarza się jak widać i więcej - gratuluję jeszcze raz wspaniałego kwitnienia!

Pozdrawiam

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 18:15:04
Super, świetne kolory ! Moje gratulacje !

Uwielbiam wszystkie Catasetinae, co nie znaczy że mam znaczące sukcesy w ich uprawie. Np. dotąd bezproblemowe Catasetum tenebrosum właśnie dogorywa. Po prostu wszystkie bulwy się marszczą i roślina nie puszcza już nowego przyrostu . Z podlewaniem nie mam problemu, z nawożeniem gorzej, chociaż w tym roku podsypałam Osmocote.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 20:34:09
W stwierdzeniu "wszystko rośnie i kwitnie" jest dużo przesady i mogłabym długo wymieniać takie, które nie czynią ani jednego, ani drugiego. Nie spotkałam też do tej pory osoby, która mogłaby z czystym sumieniem powiedzieć coś takiego , bo to rośliny wybierają nas i nasze warunki uprawy, a nie na odwrót.
Jeszcze jedno zdjęcie, które może pozwoli doładniej uchwycić proporcje wielkości storczyka i kwiatów:

Sandra, niczego nie wyrzucaj. Te pomarszczone pseudobulwy mogą wiosną wydać coś, co zakwitnie.

Z pozdrowieniami, MM

Autor: PP
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 20:46:10
Śliczna roślina i super kwitnienie!
Mam catasetum fimbriatum w swojej kolekcji ,ale roślina jest jeszcze zbyt młoda aby zakwitnąć. Mam cichą nadzieję,że kwiaty będą identyczne. No i że szybko roślina dojdzie do odpowiedniej siły ,żeby zaindukować kwitnienie.
Pani Mario.Jakie najniższe temperatury mają Pani rośliny zimą - w tym cataseta?
PP

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 26 listopada 2006 20:53:12
Mmm, ta ostatnia fotka - nic tylko się ślinić

No ja wiem że nie należy tracić nadziei, ale to marszczenie jest całkiem solidne i w zeszłym roku identycznie "zszedł" mi Cycnoches .

pozdrawiam
Sandra

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl