Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Sophronitis cernua
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał
E-mail: mwiniu@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 28 listopada 2006 15:16:18
Tego sofrontisa dostałem na poczatku września z pakiem,także pierwsze kwitnienie nie jest moja zasługą(podobnie jak sophronitelli).Natomiast kolejna kwtnienie z nowego przyrostu jest juz po częsci moja zasługą.

E-mail: mwiniu@poczta.onet.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 20:10:23
To jest kolejne tym razem moje kwitnienie.Niestety wczoraj te zdjecia znikneły z forum

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 29 listopada 2006 21:13:25
Witam,
gratuluję pięknego kwitnienia .

Mam sporo pracy i do późnych godzin siedzę przy komputerze. Widziałam prezentację już wczoraj. Pobiegłam oczywiście zobaczyć moją roślinę, niestety ma tylko dwa przyrosty bez kwiatów .
Ale co zwróciło moją uwagę , u mnie każda pseudobulwa ma po jednym liściu i tak to chyba jest u tego rodzaju. Na Pana zdjęciach są dwa liście na pseudobulwie . To wydaje się ciekawe, dlaczego?

Pozdrawiam
ewka

E-mail:  
Data: środa, 29 listopada 2006 23:18:52
Witam

Właśnie sprawdziłem i faktycznie na jednej pseudobulwie sa dwa liscie.Reszta jest z pojedynczymi liściami.Moja roślina jest małym "fragmentem" rozrośnietego sophrontisa,który został sprowadzony dawno temu,w czasach gdzie wypełnieniem i izolacją pudła ze storczkami z Ameryki Pd były oplątwy,a nie styropian.
Z tego co wiem to czasami młode jednolisciowe catlejaste maja podwójne liście na pseudobulwie,ale jak to jest z moim sophrontisem

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl