Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phragmipedium Sorcerers Apprentice
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: niedziela, 3 grudnia 2006 23:00:08
Witam ,
Phragmipedium sargentianum x longifolium = Sorcerer's Apprentice, (chyba?) naturalna hybryda. Występuje w południowej Ameryce.
Dwa lata szybko przeminęły i mamy nowe kwitnienie .

Duża roślina.
Miejsce uprawy, to ściana zachodnia, doniczka wstawiona do skrzynki z zawsze mokrym keramzytem.
Pozdrawiam
ewka

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 grudnia 2006 08:41:40
Hej Ewka!

Piorunujaco piekny! Gratuluje Podoba mi sie do zestawienie "ziemistych" kolorow. Mowisz, ze kazal sobie czekac dwa lata ? A to swinia....

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: poniedziałek, 4 grudnia 2006 17:18:51
Piękne zdjęcia - reportaż - "wykluwanie" nowego kwiatu - ale za nim widać jeszcze przynajmniej jeden następny pąk.
Radość tym większa bo oczekiwanie było dłuższe.
Gratulacje. Pozdrowienia. Andrzej.

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@neostrada.pl
Data: poniedziałek, 4 grudnia 2006 18:30:26
Witam,
Bardzo fajna roślina i zapewne będzie dłuuuuugo kwitła za to właśnie je lubię . Te rośliny kwitną seryjnie moje Phragmipedium sedenii kwitnie od września do chwili obecnej, choć kwiaty utrzymują się zaledwie 7-10 dni przynajmniej w moich warunkach. Tego Phragmipedium jeszcze nie mam ale to tylko kwestia czasu :P.
A to dzisiejsza fotka mojej rośliny.

i jeszcze jedna

Od listopada mam też w kolekcji Phragmipedium Grande to dla odmiany ma mniej kwiatów, ale są one trwalsze utrzymują się na roślinie około 3-4 tygodni. Moja roślina kwitnie do chwili obecnej i ma jeszcze jeden pąk. Zdjęcia nie są najświeższe ale warto je pokazać wspaniałe długaśne wąsy robią wrażenie nawet na najbardziej wybrednych .

Tak wygląda kwiat w przybliżeniu

a tu inne ujecie kwiatów.

Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: poniedziałek, 28 maja 2012 15:55:02
Właśnie zakwitł Sorcerer's Apprentice. Roślina jest w kraju od 2004r a u nas dzięki Beacie Prokopiuk od 2006r. To jej trzecie kwitnienie. Tak jak pisała Ewa to duuża roślina. Pierwszy kwiat jest na wysokości 80 cm od powierzchni podłoża.

Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: poniedziałek, 28 maja 2012 18:06:54
Sliczne jest.Bardzo przypomina longifolium.Do niedawna jeszcze je mialam, ale zabraklo dla niego miejsca i po ostatnim zlocie pojechalo do Obuwika .A kwitlo tak:

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: wtorek, 29 maja 2012 16:46:43
Witajcie,
moje gratulacje, spore osiągnięcie jeżeli chodzi o kwiaty. Moja roślina żyje nadal, ale nie kwitnie. Mam trzy rozety jakby stojące w miejscu

pozdrawiam
ewka

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 30 maja 2012 10:23:08
Przesadź je w nowe podłoże. Phragmipedia bardzo źle reagują na zasolenie podłoża i wymagają corocznego przesadzania.
Pozdrowienia - Tomek

E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: środa, 30 maja 2012 14:00:26
U nas rozety dojrzewają mniej więcej co półtora roku. Daj mu dużo pić, nie lubi wysychać.

E-mail:  
Data: wtorek, 3 lipca 2012 14:25:15

Wyrosła oś boczna kwiatostanu

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl