Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalenopsis mannii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 09:46:47
Witam!
Jak szaleć, to szaleć . Mam nadzieję, że ta roślinka nie będzie budzić już żadnych wątpliwości pod względem 'czystości' gatunku.
W lutym ub. roku zakwitła 'aż' jednym kwiatkiem, który szybko opadł, a pęd usechł. No cóż, doświadczenia kosztują, a to było tylko otwarcie na momencik lekko okna i zawołania na zewnątrz.
Teraz ma 4 kwiatki i idzie drugi pęd. Mam nadzieję, że dłużej będę się nią cieszyć .

Pozdrawiam
Ania

To jest 'prawie' taki kolor; w rzeczywistości jeszcze ciemniejszy

Zdjęcie z lampą, bo inaczej nic nie widać,a kwiatki i tak za nic nie chciały się 'ustawić' do fotografii

Bez lampy - ze słońcem

Struś

Autor: Joanna Nowak
E-mail:  
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 09:56:53
Pani Aniu - gratuluję! Ubiegły rok to była tylko przygrywka do tegorocznego pięknego kwitnienia i na pewno roslinka za opiekę odwdzięczy się długim kwitnieniem. Kolorki super! Asia

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 10:35:26
Witam !

Aniu, znowu oczarowalaś Phalaenopsis, a ona zakwitła . GRATULUJĘ kwitnienia tej pięknej rośliny .
Asiu, gdybyś wiedziała jakie Ania ma warunki i co podsypuje storczykom, to byś się nie dziwiła, że one kwitną. One nie mają innego wyjścia

Pozdrawiam Iwona

E-mail:  
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 16:46:33
Co do warunków to za duzo zrobić nie moge, ale to podsypywanie to mnie bardzo zaciekawiło...Pani Aniu proszę uchylic rąbka tajemnicy, bo inaczej Iwonkę zamęczę dopytywaniem...
Pozdrawiam, Asia

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 17:07:45
Witam

Piękna roślina
Phalenopsisy darze ogromnym sentymentem, tylko że mam tyle "potrzeb storczykowych" że one akurat schodzą na dalszy plan teraz sama zastanawiam się dlaczego

Gratuluję
Agnieszka

Data: czwartek, 4 stycznia 2007 20:28:20
Witam!
Dziękuję za ciepłe słowa.
Pani Joanno
Co do tego podsypywania, to o ile dobrze pamiętam Iwona powinna mieć jeszcze ten 'tajemniczy' preparat - mączkę rogową . Już kiedyś o tym pisałam. Rozkłada się po pół roku, a w glebie działa 3 lata - tak było napisane na opakowaniu i taką wiadomość uzyskałam kiedyś od producenta wiórów rogowych. Teraz ich niestety nie ma; można szukać polepszacza gleby o nazwie Hornoska w Niemczech.
Poza tym Iwona lubi 'maluchy' i w ogrodzie i na parapetach .

Pani Agnieszko
Jestem fanką phalenopsisów od początku, z uwagi na ich kolory i długie kwitnienie.
Poza tym, koleżanki mówią, że u mnie jest wszystko w rozmiarze XXL ( ja zresztą też), więc niech tak już zostanie. Może kiedyś... , jak będę bardziej cierpliwa .

Pozdrawiam Panie serdecznie
Ania

E-mail:  
Data: czwartek, 4 stycznia 2007 22:51:50
Dzięki, będę się rozglądać za czymś do sypania.
Oj, uśmiałam się, nadzieja wstąpiła we mnie, że mój rozmiar się udzieli - moim storczykom (tylko co z postanowieniem noworocznym?)
Bardzo proszę o więcej prezentacji, bo wiem, że jest co oglądac. Pozdrawiam, Asia

Autor: Kamila
E-mail:  
Data: piątek, 5 stycznia 2007 08:17:08
Gratuluje kwitnienia! Pani Aniu, jak duzy jest sam kwiat?

Data: piątek, 5 stycznia 2007 14:53:12
Witam!
Kwiat ma średnicę 3 cm.
Kupowanie roślin, gdy widzimy tylko zdjęcie kwiatka, bywa czasem zaskakujące.
A takie są proporcje przy średniej wielkości phalenopsis hybr.;
Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl