Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
piątek, 5 stycznia 2007 17:23:44 |
Witam,
Brassady to dość popularne rośliny w kolekcjach, ale jak to z krzyżówkami bywa, nie zawsze łatwo dotrzeć do warunków uprawy . Ponieważ zakwitła moja Brassada Orange Monarch , to postanowiłam poszperać w necie i udało mi się znaleźć kilka wskazówek dotyczących jej uprawy. Tu przy okazji podziękowania dla Witka Hanaka , za tłumaczenie kilku zdań z języka niemieckiego (no ja tego języka "nie posiadam", bo go nie lubię).
Brassada Orange Monarch to krzyżówka Ada aurantiaca x Brassia verrucosa, co pewnie wszyscy wiedzą . Po Ada aurantiaca lubi chłodniejszą uprawę, po Brassia verrucosa ma pająkowate, lekko cytynowo pachnące kwiaty. Zwykle kolor kwiatów (niektórzy uważają je za podobne do gwiazd - ja wolę pająki ) jest pomarańczowy, ale mogą być też prawie żółte, zależnie od klonu.
To roślina, która silnie rośnie, jest dość duża, wysokość mojej to ok. 50 cm, kolejne psb lubią wyrastać piętrowo. Od kwietnia do września należy je regularnie nawozić (co 2 tygodnie), od maja można wynieść na zewnątrz w lekko ocienione miejsce. Powinna być uprawiana w doniczkach, w półcieniu, temperatura w dzień 20 - 28 stopni, w nocy 15 - 18 stopni.
W zimie stanowisko powinno być bardzo jasne, nawet w słoońcu. W tym okresie podłoże musi dobrze przesychać, ale co ok. 7 dni należy je dobrze przelać, lub namoczyć całą doniczkę. Temperatura 16 - 22 stopnie.
Moja roślina to wspólny zakup na wystawie w maju 2005, po czym od razu była podzielona. Już w grudniu 2005 zakwitła u koleżanki, ale u mnie po przekwitnięciu pędów, z którymi była kupiona, przez półtora roku aklimatyzowała się i dopiero w grudniu 2006 wydała nowy pęd kwiatowy. Stoi na północno-wschodnim oknie i nie jest doświetlana , ale też kolor kwiatów właściwie jest taki sam jak poprzednio.
No i na koniec kilka zdjęć

Polecam, bo to naprawdę bezproblemowa roślina do umiarkowanych, parapetowych warunków, a duże (ponad 10 cm) kwiaty lekko pachną cytryną
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|