Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oerstedella centradenia, z dedykacją dla Jerzego Dziedzica
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@orange.pl
Data: piątek, 12 stycznia 2007 19:26:16
Oerstedella centradenia - opowieść nie dla terrofili

Na ostatnie Orchidalia warszawskie Jerzy przywiózł tę ażurową, rozwichrzoną roślinę:

Długo szukałam miejsca, gdzie możnaby ją sfotografować, wreszcie zawisła na chwilę w ... Orchidsklepiku. Oto zbliżenie tego kłębowiska korzeni:

Jeden nieduży "patyczek" z korzeniami został przez właściciela odcięty i znalazł się w moim orchidarium - zawieszony na haczyku na pniu epifitycznym. Oto jeden koniec mojego "patyczka":

A to - widok drugiego końca:

Tak wygląda w całości, ale gdyby nie kwiaty, trudno byłoby ją zidentyfikować.

Jest jedyną rośliną w moim orchidarium, która nie przyrasta korzeniami do podłoża. Wygrzewa się w świetlówkowym słońcu, żywi się wilgotnym powietrzem i powiewa swobodnie na wietrze.

Pozdrawiam epifitycznie
Halina

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 12 stycznia 2007 19:43:06
Witaj,
I co to storczyki mogą zrobić z dorosłego człowieka , chora Halina zachowuje się jak dziecko, biega z aparatem i robi zdjęcia storczykom zamiast leżeć w łóżku .
Pozdrawiam gorąco jak gorąca malinowa herbata

ps
Bardzo Ci zazdroszczę, moja roślina padła złożona chorobą grzybową, bakteryjną i chyba jeszcze coś tam miała...

Pozdrawiam
ewka

Autor: Joanna Nowak
E-mail:  
Data: piątek, 12 stycznia 2007 19:48:59
Halinko - gratuluję!!!
Nie choruj, ślij zdjęcia Pozdrawiam, Asia

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: piątek, 12 stycznia 2007 20:33:34
Gratuluję i
pozdrawiam, a jak już zdrowie dopisze, to proszę o zamieszczenie kilku zdjęć z tego pięknego orchidarium (no chyba że gdzieś tu na forum juz się ukazały...tylko gdzie?)

D.

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@orange.pl
Data: piątek, 12 stycznia 2007 20:54:27
Miłe kobiety, przestańcie się rozczulać nad moim zdrowiem. Gdyby nie infekcja nie miałabym czasu na takie przyjemności.

Dario, zdjęcia i opis mojego orchidarium znajduje się na stronie www.orchidalia.pl w zakładce "Portrety". Ten autoportret robiłam w czasie wakacji. Trochę od tego czasu zarosło, trochę kwitło. Tylko niestety zdjęcia nie są doskonałe (albo raczej fotograf nie potrafi) i moim zdaniem wychodzi skłębiona masa zieleniny bez plastycznego efektu.
Ale może w weekend coś aktualnego spróbuję zrobić.
Teraz Ewka będzie na pewno trochę bardziej zajęta, to może nie zauważy, że wstałam z łóżka .

Pozdrawiam
Halina

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: sobota, 13 stycznia 2007 00:05:03
Serdecznie dziękuję i zdrówka życzę!
D.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl