Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium speciosum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 20 stycznia 2007 22:21:26
Dzisiaj coś dla wielbicieli Kubusia Puchatka

Zakwitło u mnie Dendrobium speciosum. Najcześciej uprawiany storczyk australijski, w naturze również szeroko rozpowszechniony. Litofit lub epifit. Rośnie na wysokościach od 0 do 500 m n.p.m. Deszcz pada przez cały rok. Pseudobulwy mają od 30 do 60 cm wysokości, 2-6 cm szerokości, 2-6 liści które mają od 4 do 25 cm długości. Kwiatostan może mieć do 60 cm długości, średnica kwiatów to 2,5-5 cm. Kwitnie 2-3 tygodni późną zimą i wiosną. Światło intensywne lub średnie, temperatury od chłodnych do umiarkowanych.

Na punkcie tego storczyka oszalałam już dawno, zdjęcia wiechowatych kwiatostanów w necie robią swoje. Wreszcie udało mi się go zdobyć na wystawie w Berlinie. Roślina nie wyglądała zbyt imponująco, nowych przyrostów nie było więc nie przykładałam do niej większej uwagi.

Przy kolejnym podlewaniu ze zdziwieniem zauważyłam pędy kwiatowe. Rosły bardzo szybko.

Po otworzeniu się kwiatów mile zaskoczył mnie dość intensywny zapach miodku !

Niestety nie mogłam się rozkoszować pełnią kwitnienia, sporo pączków mi opadło bo roślina została przesuszona .

Niemniej ze wzgledu na zapach i wielkosc kwiatostanu - żelazna lista.

Być może moja roślina to Dendrobium speciosum var. curvicaule

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 08:55:26
Witam

Piękne delikatne kwiaty

Gratulacje Sandra

pozdr
Agnieszka

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 15:27:45

O widzisz Sandra, deszcz pada cały rok , a ja swoje suszę zimą dlatego nie kwitnie .Uprawa parapetowa czy ogrodu zimowego?

Pzdr Beata

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 15:41:51
Dendrobiowa książka podaje że dla Dend. speciosum var. speciosum deszcz pada przez cały rok, natomiast Dend. speciosum var. curvicaule deszcz pada obficie przez cały rok z wyjątkiem nieco suchszej zimy i wczesnej wiosny.

Curvicaule ma większe i zakrzywione pseudobulwy - do 80 cm, 2-4 liści. Kwiaty u speciosum są białe, kremowe lub żółte i wytrzymują od 1 do 3 tygodni natomiast u curvicaule są kremowożółte i kwitną 7-10 dni. Curvicaule wymaga temperatur umiarkowanych do ciepłych. Są jeszcze var. grandiflorum i var. pedunculatum .

Uprawiany w ogrodzie zimowym, ale w tym roku mam kiepskie spadki temperatury nocą i chłodolubne raczej nie zakwitną. Faktycznie podlewany regularnie, stał w średnio jasnym miejscu.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl