Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...DRACULA sp.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 18:45:46

Witam,

Na majowej wystawie w zeszłym roku nabyłam Draculę sp. . Już przekwitała, więc żadne zdjęcie mogące być pomocą w identyfikacji, nie było możliwe .
Nie wiedząc co to , uprawiam ją w warunkach umiarkowanie chłodnych i chyba dobrze trafiłam, bo właśnie ponownie zakwita .

Jest posadzona na ponad 20 cm korkowej podkładce. Liście mają ok. 15 cm długości.

Wczoraj otworzył się pierwszy kwiat, a widać jeszcze kilka idących niteczkowatych pędów kwiatowych. Kwiat ma ok. 1 cm średnicy i 3 cm ogonki, nie jest więc wielki, ale to informacja potrzebna przy szukaniu...

Kwiat jest "kubełkowaty" i trudno mu zaglądnąć do środka

Portrecików kilka...

Tak wygląda wywijający się płatek grzbietowy. Dopiero wyostrzenie na nim właśnie wydobywa narośla, które gołym okiem są niewidoczne. Taka czapeczka przed nadchodzącą zimą...

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, lub zobaczy taką Draculę, proszony jest o przekazanie informacji , bo moje dotychczasowe szukanie było bezowocne

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 20:23:26
Witaj !

Cokolwiek to jest, jest śliczne .

Mam dwie teorie na jej temat

1. Jest to forma Draculi felix

"syn. Masdevallia felix Luer 1978 Colombia, Ecuador 1x1 cm. is fairly common in cultivation and in the wild, it produces masses of flowers in succesion on short stems. The name refers to the copious way in which seed capsules are produced. its distribution is restricted to the western slopes of the Andes towards the Ecuador - Colombia border. It is related to D.mantissa which is even duller and smaller"

2. Jest to Dracula spec. nova, być może wkrótce Dracula sieminskii ew. Dracula grazynae - zależy co wybierzesz

Ja bym wysłała fotki i opis do The Pleurothalld alliance

pozdrawiam
Sandra

Data: niedziela, 21 stycznia 2007 20:38:33

Sandra, popłakałam się......ze śmiechu . Ja wybieram Dracula grazynae

Muszę tylko jeszcze spróbowac namówic Jerzego - Jerzy, czy czytasz??? - aby odnalazł, skąd On to przywiózł (wiosna 2006).... wtedy może coś bliżej da się określić. A pomysł z napisaniem do The Pleurothalld alliance chwytam......

I ja też rozważałam Draculę felix, tylko u mojej "oczka" są wyżej i "nos" jest dłuższy. To może być oczywiście inna forma...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 21:13:07
Witaj.
Wygląda na drac.felix- zdjęcie prawie idealnie jak pod adresem:
http://maqui.ucdavis.edu/Images/Orchids/dracula_felix.jpg

PP

Data: niedziela, 21 stycznia 2007 21:20:21

No jest trochę podobna do tej na zdjęciu podanym przez Piotra, ale Dracula felix powinna mieć wielkość ok. 8 cm. Moja jest zdecydowanie mniejsza, chyba że jeszcze urośnie

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 21:33:34
Jay podaje że ma 8 ale Annotated Checklist on the Genus Dracula podaje że ma 0,5 x 0,5 inch (1 x 1 cm)

PS. ja też uważam że grazynae brzmi lepiej

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: niedziela, 21 stycznia 2007 21:34:17
Pooglądaj jeszcze tę Milana Wagnera, też niby identyczna, szczególnie "czapeczka":
http://www.mvorchideje.cz/WEB_STRANKY/Dracula_felix.html ?
Tyle, że jej się ogonki poplątały
Pzdr Jurek

Data: niedziela, 21 stycznia 2007 21:47:48

No to coraz więcej przemawia za tym, że to już druga Dracula felix u mnie , choć pierwsza (o 3 miesiące dłużej u mnie) jeszcze nie zakwitła . Jak zakwitnie to się okaże, czy to bliźniaczki, czy siostry przyrodnie .

Dziękuję za wszystkie "namiary" .

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl