Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium anosmum
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail: -gbielecki@neostrada.pl-
Data: piątek, 9 lutego 2007 14:55:48
Witam,
kolejną rośliną, która zdecydowanie zasługuje na pokazanie a akurat u mnie kwitnie jest Dendrobium anosmum. Sam niewiele wiem o tej roślinie i uważam to kwitnienie za wypadek przy pracy, nie bardzo wiem, co je zachęciło do kwitnienia...
Roślinie mam od maja 2006 z importu od Kultany przyszła z 3 pakami rozkwitły tylko 2 z nich ale roślina miała po drodze różne przygody Kwiaty utrzymały sie około 2 tygodni mają dość silny i przyjemny zapach którego nie umiem opisać.
W chwil obecnej roślina też zakwitła 3 kwiatami, choć miało być ich więcej, niestety przeniesienie jej z orchidarium na parapet zahamowało rozwój pąków. Po przeniesieniu na parapet roślina wytworzyła 3 nowe (to właśnie chyba ta zmiana warunków spowodował, że dendrobium zakwitło).
Poniżej kilka zdjęć kwiatów, które jeszcze ściemnieją, ponieważ otwierają sie od wczorajszego wieczora. Choć nie będą tak ciemne jak na zdjęciu przy arkuszu uprawy, który znajduje się tu: http://www.orchidspecies.com/denanosmum.htm

To zdjęcie przypomina mi trasę zjazdową dokładnie widać którędy jechać :P dokładnie wyznaczone są trasy zjazdowe.

Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 9 lutego 2007 15:09:44
Witam,

Ja mam ciemnoróżowe:
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=349
Uważam, że wcale nie jest wymagające, bo mam go jeszcze z 'czasów parapetowych'. Szukam właśnie takiego o białych kwiatach, zatem gdyby co, to jestem zainteresowana :-).

Gratuluję i pozdrawiam, Maria

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 10 lutego 2007 09:27:43
Witam!
Piękne dendrobium i piękne kwiaty.Gratuluję!
Dostałam je, jako małe keiki i teraz ma jedną malutką łodygę, łodygę 25 cm i rośnie młody przyrost. Wiem, że to duże dendrodium.
Jak duża powinna byś roślina, aby zakwitła? Od października miało właściwie sucho, teraz dostało wody bo zaczęło wzrost modych pędów. Ciekawe czy są szanse na choć jeden kwiatuszek?
Męczy mnie jeszcze jedno pytanie, jaki ja kolor dostałam?
Grażynko, czy możesz zdradzić tajemnicę?
Pozdrawiam, Anna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 11:02:08

Witam,

Aniu, nie pamiętam co ja Ci dałam (jeżeli to o mnie chodzi ), bo moje jeszcze nie kwitło

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 10 lutego 2007 11:26:18
O Ciebie Grażynko chodziło, ale szkoda... w takim razie to wszystko jedno, oba kolory sa piękne. Życzę Ci, aby szybko zakwitło, bo będą wtedy piękne zdjęcia i się w końcu dowiem, jaki kolor kwiatów.
Pozdrawiam, Anna

Data: sobota, 10 lutego 2007 11:52:00

Aniu, odszukałam w mojej bazie , że to moje pochodzi od Piotra Piesika, więc na pewno jest różowe...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: kasia
E-mail:  
Data: sobota, 10 lutego 2007 12:56:15
Panie Grzegorzu i Pani Grażyno mam do was pytanie w jaki sposób kompresujecie zdjęcia tak aby były one bardzo dobrej jakości na zamieszczonej stronie. Dziekuję.

Data: sobota, 10 lutego 2007 13:10:25

Ja zdjęcia obrabiam w Corelu

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grzesiek
E-mail: -gbielecki@neostrada.pl-
Data: sobota, 10 lutego 2007 13:57:12
Witam,
Pani Mario niestety chwilowo roślina nie nadaje sie do podziału składa sie z kilku patyków, ale jeśli pojawi się jakieś keiki lub roślina sie rozrośnie to będę pamiętał o Pani.
Co do kompresji zdjęć to są one fatalnej jakości proszę się im dokładnie przyjrzeć, bardzo widoczne jest ziarno niestety przy kompresji z 1,5 MB do mniej niż 40 KB i zachowaniu dość dużego rozmiaru zdjęcia nie da się tego uniknąć. Tak jak Grażyna korzystam z poważnego programu graficznego. Natomiast jestem ciekaw w jaki sposób Piotr Bałdyga zamieszcza zdjęcia. Piotr powiedz czym kompresujesz zdjecia.
Pozdrawiam
Grzesiek

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 10 lutego 2007 14:13:51
W kwestii jakości - przy okazji chciałem powiadomić, że podwyższyłem limit wielkości grafik do 80 kB. Sądzę, że powinno to poprawić jakość zamieszczanych zdjęć.

Pozdrawiam,
Jerzy

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl