Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dracula cordobae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jolanta Nowak
E-mail: nowakjola@poczta.fm
Data: środa, 14 lutego 2007 22:57:36
Witam,

Roślina występuje w rejonie południowo-zachodniego Ekwadodru na wysokości 750-1000m npm.Lubi wysoką wilgotność,temperatury umiarkowane do ciepłych, z niewielkim przechłodzeniem przed okresem kwitnienia.Uprawałam ją raczej na wyczucie,ale w warunkach znacznie cieplejszych niż pozostałe drakule.Zgodnie z danymi z Jay's Internet Orchids -średnica kwiatuk.10cm(całkiem sporo jak na tak niewielką roślinkę),długość pędu kwiatowego ok.10 cm.Nie zgadza się tylko pora kwitnienia, ale może to tylko taka walentynkowa niespodzianka...

Pozdrawiam,

Jola Nowak

Autor: Maria
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 15 lutego 2007 07:24:26
Witam,
Gratuluję . Bardzo mi się podoba, bo wolę te o jaśniejszych kwiatach. Wiem, że to trudne, ale może uda sie Pani zrobić tak zdjęcie, żeby lepiej było widać proporcje roślina-kwiat?

Z pozdrowieniami, MM

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 15 lutego 2007 14:49:47
Witam
Piękne kwitnienie, wielka szkoda że nie można mieć wszystkiego.
Dobrze że przynajmniej jest możliwość pooglądania .

pozdrawiam
Agnieszka

Data: czwartek, 15 lutego 2007 16:29:50
Witam,

Rzeczywiście,trudno jest zrobić takie zdjęcie.

Pozdrawiam,

Jola Nowak

Autor: Anna Zgoda
E-mail: zgoda@toya.net.pl
Data: czwartek, 15 lutego 2007 19:14:22
Witam

Pani Jolanto, ja też czekam własnie na kwitnienie tego storczyka, wiec ta anomalia kwitnieniowa nie tylko u Pani wystepuje. Narazie są dwa pąki, ale jak tylko się rozwiną pochwalę się na pewno

Pozdrawiam

Ania

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 15 lutego 2007 23:00:58
Mmmm, śliczniutka - moje gratulacje ! A ja jej jeszcze nie mam, cóż za niedopatrzenie

Okazuje się że coraz więcej osób zaczyna uprawiać te piękności

Czy możnaby coś więcej o warunkach w jakich jest uprawiana ?

pozdrawiam
Sandra

Data: piątek, 16 lutego 2007 18:41:56
Witam,

Roślina rośnie w szklanej szafie, w bezpośrednim sąsiedztwie nawilżajacej lampy,obok vandowatych i innych ciepłolubnych kwiatków.Temperatury w zakresie 20 -14st.Nawożenie 1x tydz.
pozdrawiam,
Jola Nowak

Autor: Anna Zgoda
E-mail:  
Data: niedziela, 15 lipca 2007 15:07:22
Witam

Wreszcie udało mi sie znaleść trochę czasu żeby sfotografowac moją Draculę cordobae.
To juz siódmy kwiat z kolei( kwitnienie rozpoczęła pod koniec lutego ). Rosnie na parapecie południowego okna, uprawiana narazie w doniczce.Pędy były dwa...Niestety mój psotny kot lubi wszystko wisi i co mozna pacnąć łapą ...Teraz jest juz jeden pęd, na którym sukcesywnie wypuszczane są kwiaty jeden po drugim.W moich parapetowych warunkach kwiat utrzumuje się około tygodnia.

Pozdrawiam

Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl