Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Acronia penelops
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 17 lutego 2007 16:47:19

Witam,

Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział , to sporo roślin z rodzaju Pleurothallis zostało przeniesionych w roku 2005 przez Luera do rodzaju Acronia. Ale jak znam siebie i innych to stare nazwy będą jeszcze dłuuuuuuuuuuuugo funkcjonować...

Dzisiejsze poranne podlewanie zaowocowało odkryciem już nawet nie pąka, ale kwiatu Pleurothallis penelops
Sterczące pochewki kwiatowe wydawały mi się suche, a tu proszę, one wydają kwiaty

Pleurothallis penelops rośnie w Ekwadorze, w wilgotnych lasach, na wysokościach ok. 1700 m, czyli można go uprawiać w dość dużym przedziale temperaturowym. Mój żyje sobie w drakularium umiarkowanie chłodnym na północno-wschodnim parapecie, niewielkie doświetlanie, ale stale bardzo wysoka wilgotność i stały ruch powietrza.

Roślina nie jest taką miniaturką jak to się tu i ówdzie podaje. Liście mają dobrze ponad 10 cm, mają kształt podłużno-sercowaty, są jakby zgięte wzdłuż, a ich ogonki mają do 20 cm. Mój jest zamontowany na podkładce z paproci drzewiastej o wymiarach 3x3 cm. Takie długaśne listki na malutkiej podkładce trudno postawić do zdjęcia całej rośliny

Kwiat ma ok. 1 cm, czyli całkiem duży

Starzejąc się, boczne petale powinny odgiąć się do tyłu, tak to widać na większości zdjęć w necie

Tu już widać wyłaniający się kolejny kwiat z takiej właśnie, wyglądającej na suchą pochewki, a są jeszcze pochewki na nowych przyrostach

Polecam tę bezproblemową roślinkę, o ile potrafimy zapewnić wysoką wilgotność...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 17 lutego 2007 17:16:05
Mmmm, ślicznota I jaki kolor .

gratuluję i pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: sobota, 17 lutego 2007 21:21:42
Przepiękny

Wspamiałe kolorki. Ach żeby był takiej wielkości co na zbliżeniach

Pozdrawiam!

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 18 lutego 2007 09:07:05
Mi również bardzo się podoba, ma śmiesznie zwinięte liście, kształtem przypominające anturium. Kwiatek śliczny.
Mi w 2 "pochewkowych" pleurothallisach też zakwitły takie suszki, więc taka chyba uroda kwiatów

Pozdrawiam i życzę więcej niespodzianek
Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl