Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum hirsutissimum var. chiwuanum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 22 lutego 2007 20:05:22
Dzisiejsza prezentacja jest zadedykowana Halinie Roszkowskiej , ze względu na jej wspaniałą stronę internetową poświęconą paphiopedilom. Paph hirsutissimum nie jest zbyt powszechny w amatorskich uprawach , a już jego odmiana "chiwuanum" trudna jest do odnalezienia nawet w internecie. Storczyk ten należący do grupy "Paphiopedilum" występuje w północno-wschodnich Indiach , a ta odmiana rośnie jedynie w prowincji Yunan w Chinach. Znana jest także odmiana esquirolei pochodząca z północnej Tailandii i prowincji Guizhou w Chinach. Różne też zamieszkują tereny : Paph. hirsutissimum rośnie na wysokości 700 - 1200 m. npm, esquirolei 1200 - 1800 m. npm, chiwuanum na wysokości 700 m. npm. W widoczny sposób determinuje to warunki ich uprawy. Paph. hirsutissimum w ciągu lata lubi temperatury 27-28 o C , a zimą aby zakwitnąć temperatura nie powinna przekraczać 4 oC nocą ! Var. chiwuanum bardzo dobrze rośnie w temperaturze umiarkowanej i nie lubi zbytniego chłodu. Pozostałe warunki uprawy są typowe jak dla innych paphiopedilów. Prezentowany egzemplarz jest u mnie od trzech lat, kwitnie pierwszy raz i jest uprawiany w semi hydro.

Różnica między tą odmianą a typowymi roślinami z gatunku hirsutissimum sprowadza się do braku charakterystycznego pofalowania brzegów płatków i mniejszych kwiatów u var. chiwuanum.
No, to czas na deser. Paphiopedilum vietnamense x micrantum . Kolejna hybryda wspaniałego Paph. vietnamense , ale co tam słowa - sami zobaczcie :

Miłego oglądania - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: czwartek, 22 lutego 2007 20:31:54
Gratuluję kwitnień.

Ładne roślinki tylko fotki mogłyby być lepsze Wiecej światła by się przydało
Nie są pofalowane hehe, a jednak są ale rzeczywiście mniej niż u hirsutissimum var.hirsutissimum.
Pański jest identyczny z tym na www.woodstreamorchids.com :P
Ale znalazłem też całe trzy odmiany oferowane przez fr portal i ta wygląda inaczej tam i brzydziej
http://www.orchideepassion.com/catalog/index.php?cPath=681_436_584&sort=2a&page=3

Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 22 lutego 2007 20:35:56
Cudowne rośliny.
Paphiopedilum hirsutissimum wygląda jakby miało metaliczny połysk na fioletowych płatkach

...a wszystko co skrzyżowane z Micrantum jest prześliczne

Naprawdę wielkie gratulacje
Agnieszka

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: czwartek, 22 lutego 2007 21:20:21

Ślicznie dziękuję, Tomku, za dedykację! I za zdjęcia Paphiopedilów. U nas chyba cieszą się mniejszą popularnością, niż w świecie. No to pokazujmy, jakie są piękne.

A stronka dopiero się rozkręca

Pozdrawiam serdecznie
Halina

Autor: Piotr Piesik
E-mail: piotr.piesik@storczyki.org.pl
Data: czwartek, 22 lutego 2007 22:11:15
Witam.
Trochę mi smutno,że Pani Halina zrobiła prezentacje rodzaju paphiopedillum a nie innego i nie mogę się jej zadedykować równie ciekawych fotek....

Może przy okazji innego rodzaju........?
Pozdrawiam PP.

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: czwartek, 22 lutego 2007 22:47:34
Panie Piotrze,
proszę się nie smucić, nic straconego!
Na pewno będzie Panu przybywać roślin i zdjęć też i z tej grupy orchidei. Proszę zacząć od tych malutkich, kompaktowych, na pewno jeszcze się zmieszczą...

A strona ma tę wspaniałą właściwość, że w każdej chwili można do niej coś nowego dołożyć!

Pozdrawiam
Halina

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 lutego 2007 14:59:52
Mmm,nie jestem Paphanatyczką ale Paph hirsutissimum naprawdę robi wrazenie !

Moje gratulacje

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl