Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Restrepia antennifera
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 11 kwietnia 2007 23:26:12
W ilości postów Grażynie nie dorównam ale też sobie trochę pospamuję, a co mi tam szczególnie że rozpoczął się u mnie sezon na restrepie. Narzekałam ostatnio że tylko mi przyrastają a nie kwitną, więc chyba się przejęły i wzięły do roboty. Na pierwszy ogień moje ostatnie kwitnienie - Restrepia antennifera 'Roseola' czyli odmiana o bardziej różowym zabarwieniu kwiatów. Muszę przyznać że rozmiar mają całkiem jak na miniaturę spory. Mam sporo wątpliwość co do tej nazwy bo prawdziwa antennifera jest paskowana a nie kropkowana i raczej wąska i długa a nie krótka i szeroka ...

Roślina pochodzi z Wenezueli, Kolumbii i Ekwadoru. Rozmiar mały - średni. Temperatura uprawy zimna do chłodnej. U mnie czasem ma całkiem ciepło a lato spędzała na dworze. Nie jest wrażliwa na niską wilgotność powietrza.

polecam ze względu na duże jak na ten gatunek kwiaty

pozdrawiam
Sandra

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 12 kwietnia 2007 08:22:16
No ale ci sie spaslak urodzil Rzeczywiscie troche szeroka, ale moze z wiekiem sie wyciagnie. Gratulacje

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 12 kwietnia 2007 08:44:31
Witaj Sandro!!
Nie przestajesz mnie zaskakiwać swoimi możliwościami, albo też ja Cię nie doceniam .
Gratuluję , jest naprawdę śliczna.
Mnie też kusi ten gatunek , ale jeszcze trochę poczekam i popatrzę na doświadczenia Twoje i innych miłośników

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 12 kwietnia 2007 22:13:12

Witam,

Wiesz co Sandra? ta Twoja śliczna restrepia bardziej mi wyglada na guttulatę... . Ile centymetrów, choćby na oko , ma Twój kwiat?

Niezły wybór zdjęć możesz pooglądać tu:
http://www.orchid-nord.com/restrepia/genre_restrepia/restrepia.htm

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 12 kwietnia 2007 22:41:28
Musze ją wymierzyć ale masz rację że może to być guttulata bo literatura podaje że jest bardzo podobna do antennifery i istnieje też jej forma czerwona. Ewentualnie chameleon która być może jest naturalną krzyżówką antennifery z citriną ...

pozdrawiam restrepiowo
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: piątek, 13 kwietnia 2007 17:35:44
No ładnie Ci wyrosło to juz chyba nawet medium

Data: sobota, 20 października 2007 15:40:31
Witam,

Czas na coś bardziej odpowiadającego wzorcowi gatunkowemu - zakwitła inna antennifera (opisana jako elegans, ale cóż już się przyzwyczaiłam). Tutaj dzięki Piotrowi i Grażynie którzy pomogli mi z nazwą - kwiat okazał się zresztą bliżniaczo podobny do zdjęcia zrobionego przez p.Kusibaba wiszącego na krakowskiej wystawie

Kwiat gigant, największy z posiadanych przeze mnie restrepii, ma ok. 5 cm długości.

pozdrawiam
Sandra

Autor: rafal szewczyk
E-mail:  
Data: niedziela, 14 czerwca 2009 10:17:18
zakwitla i u mnie.na razie jeden kwiat ale nie jestem pewien czy to R.antennifera.pozdrawiam.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: czwartek, 19 stycznia 2012 10:39:38
Witam,
wznawiam wątek, potrzebna pomoc specjalisty.
Moja roślina jest niezwykła, cały czas przekwita i rozkwita.
Na fiszce opisana jako antennifera, ale zobaczcie sami .

Chociaż przeglądając zdjęcia w necie, powiedziałabym, że występuje w wielu formach dla gatunki.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 19 stycznia 2012 10:50:46

Witam,

wg mnie to antennifera, bo ona ma nieprawdopodobnie dużą liczbę odmian , co można sprawdzić choćby tu: http://www.restrepia.co.uk

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl