W ilości postów Grażynie nie dorównam ale też sobie trochę pospamuję, a co mi tam szczególnie że rozpoczął się u mnie sezon na restrepie. Narzekałam ostatnio że tylko mi przyrastają a nie kwitną, więc chyba się przejęły i wzięły do roboty. Na pierwszy ogień moje ostatnie kwitnienie - Restrepia antennifera 'Roseola' czyli odmiana o bardziej różowym zabarwieniu kwiatów. Muszę przyznać że rozmiar mają całkiem jak na miniaturę spory. Mam sporo wątpliwość co do tej nazwy bo prawdziwa antennifera jest paskowana a nie kropkowana i raczej wąska i długa a nie krótka i szeroka ...
Roślina pochodzi z Wenezueli, Kolumbii i Ekwadoru. Rozmiar mały - średni. Temperatura uprawy zimna do chłodnej. U mnie czasem ma całkiem ciepło a lato spędzała na dworze. Nie jest wrażliwa na niską wilgotność powietrza.
polecam ze względu na duże jak na ten gatunek kwiaty
Witaj Sandro!!
Nie przestajesz mnie zaskakiwać swoimi możliwościami, albo też ja Cię nie doceniam .
Gratuluję , jest naprawdę śliczna.
Mnie też kusi ten gatunek , ale jeszcze trochę poczekam i popatrzę na doświadczenia Twoje i innych miłośników
Musze ją wymierzyć ale masz rację że może to być guttulata bo literatura podaje że jest bardzo podobna do antennifery i istnieje też jej forma czerwona. Ewentualnie chameleon która być może jest naturalną krzyżówką antennifery z citriną ...
Czas na coś bardziej odpowiadającego wzorcowi gatunkowemu - zakwitła inna antennifera (opisana jako elegans, ale cóż już się przyzwyczaiłam). Tutaj dzięki Piotrowi i Grażynie którzy pomogli mi z nazwą - kwiat okazał się zresztą bliżniaczo podobny do zdjęcia zrobionego przez p.Kusibaba wiszącego na krakowskiej wystawie
Kwiat gigant, największy z posiadanych przeze mnie restrepii, ma ok. 5 cm długości.
Witam,
wznawiam wątek, potrzebna pomoc specjalisty.
Moja roślina jest niezwykła, cały czas przekwita i rozkwita.
Na fiszce opisana jako antennifera, ale zobaczcie sami .
Chociaż przeglądając zdjęcia w necie, powiedziałabym, że występuje w wielu formach dla gatunki.