Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Restrepia brachypus
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 14 kwietnia 2007 00:46:12
Kolejny odcinek południowoamerykańskiego, restrepiowego tasiemca ...

Dziś Restrepia brachypus. Roślina pochodzi z Wenezueli, Kolumbii, Ekwadoru, Peru i Boliwii. Miniatura. Temperatura uprawy zimna do chłodnej. U mnie czasem ma całkiem ciepło a lato spędzała na dworze. Jest wrażliwa na niską wilgotność powietrza co widać po liściach.

Ładna bo całkiem duża i miała kilka kwiatów

pozdrawiam
Sandra

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 15 kwietnia 2007 11:07:00
Sandra, ja bym jeszcze dodał , że jest to najbardziej bezproblemowy gatunek ze wszystkich restrepii i można ją polecić wszystkim , którzy chcieliby zacząć uprawę tych ciekawych storczyków. U mnie rośnie od sześciu lat , tworzy dużą kępe i ostatnio kwitła mając ok 10 kwiatów ( w jednym czasie ). Robiłem nawet zdjęcia , ale światło było słabe i nie wyszły .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: niedziela, 15 kwietnia 2007 11:51:29
Podobnie jak Pani Sandra nie urzekają mnie miniatury ale tylko dlatego, że są niewidoczne z daleka. Lubię takie, na które mogę się gapić leżąc np. na kanapie.
Restrepia (zwłaszcza 4 ujęcie) jest piękna w kształcie i barwach. Po Państwa opisach chyba się skuszę w najbliższym czasie, tylko przeglądając podaż w chwili obecnej to chyba szybko nie nastąpi.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 00:32:40
Sprawdziłam z kanapy i widać barwną plamę, ekhmm plamkę Więc chyba nie jest tak źle

pozdrawiam
Sandra

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl