Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum sulawesii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: sobota, 5 maja 2007 15:40:49
Witam

Po ostatniej wystawie oprócz wielu wrażeń przywiozłem kilka roślin, i gdyby nie Sandra to o jedną zdecydowanie byłoby za mało. Po opuszczeniu Krakowa udało mi się wygrzebać już z jej kartonu wspaniałe Bulbophyllum w pąkach .

Bulbophyllum sulawesii (Garay, Hamer & Siegrist 1996) należy do sekcji Lepidorhiza (tej samej do której należy Bulbophyllum echinolabium), cechującej się dużymi barwnymi kwiatami, otwierającymi się sukcesywnie oraz blisko siebie ułożonymi pseudobulwami, z których wyrastają pojedyncze liście.

Roślina występuje w południowo-wschodniej Azji (Indonezja) w centralnej części wyspy Celebes (Sulawesi) w okolicach miasta Palu, na górzystych terenach 1200-1500 m npm., porośniętych lasem deszczowym. Najczęściej rośnie jako epifit na poziomo ułożonych gałęziach.

Bulbophyllum sulawesii wg Emily S. Siegerist ma mieć 7 cm liście, ale u mnie ma bez ogonka najdłuższy liść 17-18 cm więc myślę, że to błąd w druku. Pęd kwiatowy może osiągać długość 60 cm. U mnie dopiero pierwsze kwitnienie, pęd zaczyna się wydłużać zawiązując kolejne pączki w tej chwili ma jakieś 25 cm. Kwiatów może być od 5 do 10. Mają nieprzyjemnie pachnieć - jak do tej pory wogóle nic nie czuję. Długość nie do końca rozchylającego się kwiatu może sięgać 20 cm i znów jestem poszkodowany – jakieś 14-15 cm .

Wymaga umiarkowanych/chłodnych do ciepłych warunków, stanowiska lekko zacienionego, regularnego podlewania i nawożenia. Kwitnie wiosną i latem - to akurat się zgadza

Ciężko się fotografuje, ale coś tam pokażę

Na końcu z Iwanagaarą Apleblossom - ta dopiero ładnie pachnie u mnie miała na 2 pędach razem (nie naraz ale) 15 kwiatów.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: sobota, 5 maja 2007 20:33:38
Witam !

Piotr, dziwną podróż miałeś z Krakowa. Ja grzecznie jechałam, a Ty buszowałeś po kartonach . To musiała być niewygodna pozycja. Ale było warto .

Ten maleńki kwiatek może jeszcze urośnie i przestaniesz być poszkodowany. A o ile nie, to może jakiś rabacik u Sandry za Bulbo, które nie wie jak duże mam mieć kwiaty.
Oby tylko nie zaczął pachnieć

Pozdrawiam Iwona

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: sobota, 5 maja 2007 20:34:20
Witam !

Piotr, dziwną podróż miałeś z Krakowa. Ja grzecznie jechałam, a Ty buszowałeś po kartonach . To musiała być niewygodna pozycja. Ale było warto .

Ten maleńki kwiatek może jeszcze urośnie i przestaniesz być poszkodowany. A o ile nie, to może jakiś rabacik u Sandry za Bulbo, które nie wie jak duże mam mieć kwiaty.
Oby tylko nie zaczął pachnieć

Pozdrawiam Iwona

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: niedziela, 6 maja 2007 09:26:34
No Piotrze, gratuluję.
Martwi mnie tylko co stanie się z tymi pięknymi roślinami po 15 czerwca???
A jak zacznie śmierdzieć, to powiesisz choinkę zapachową na każdym kwiatku
Łukasz

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: poniedziałek, 7 maja 2007 09:56:21
Kolejny dzień i nic nie pachnie - tym razem to zaleta , także polecam ;P
A roślinki zabiorę z sobą wszystkie oczywiście.

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: poniedziałek, 7 maja 2007 23:02:06
ymmm
a już myślałem że będziesz dla nich szukał domu zastępczego:P:P:P:P

żart
Łukasz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl