Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Holcoglossum wangii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grzesiek
E-mail: -gbielecki@op.pl-
Data: wtorek, 8 maja 2007 22:46:25
Witam,

chcę się pochwalić jedną z roślin, którą k u p i ł e m prawie rok temu na Orchidaliach 2006. Za namową Jerzego zostałem posiadaczem holcoglossum wangii. Nie ukrywam ze miałem poważne wątpliwości co do z a k u p u rośliny ale chęć posiadania kolejnej rośliny była silniejsza (i jak tu powiedzieć szczerze że nie ma się żadnych uzależnień … i tak zostałem właścicielem tej rośliny. Zaraz po przyniesieniu do domu została „posadzona” w orchidarium przy samej szybie tak by miała dużo światła, jak na vandowatą przystało. Roślina według informacji uprawowych rośnie w warunkach od chłodnych do umiarkowanych, ale przystosowała się do mojego dość ciepłego orchidarium nie ma też tak wysokich wymagań świetlnych jak inne vandy. Jesienią próbowała zakwitnąć po raz pierwszy, co niestety jej się nie udało, bo ślimak zjadł pączki ( później był sezon polowań na ślimaki). Roślina przetrwała zimę wypuszczając jeden nowy korzeń i liść. Zaskoczeniem była tym razem udana próba wiosennego kwitnienia. Piękne kwiaty rozkwitły dokładnie 3 kwietnia. Kwiaty raczej nie pachną, za to są dość trwałe utrzymują się na roślinie do dziś i nie wyglądają na stare.

Polecam tę raczej niewielką roślinę - myślę, że sprawi radość każdemu.

Pozdrawiam
grzesiek

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 maja 2007 07:34:06
Wspaniała roślina - gratulacje! - pozdr. Jarek z Kielc.

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: środa, 9 maja 2007 09:46:12
Witam,

mnie też urzekła, kwiaty takie okazałe, brawo!

Pozdrawiam, Mariola

Autor: edyta
E-mail: edytt@autograf.pl
Data: środa, 9 maja 2007 22:39:42
Śliczna,a można prosić o zdjęcie całej roślinki?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl