Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Trias picta
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 27 czerwca 2007 22:03:15
Trias picta,
potocznie nazywany ‘trias jak malowany’, pewnie z powodu rumieńców i kropek jak piegi.
Mały, karłowaty epifit rosnący na wysokości 1000 metrów w Birmie, Tajlandii.

Informacje można znaleźć tutaj; http://www.orchidspecies.com/triaspicta.htm

Pozdrawiam
ewka

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: środa, 27 czerwca 2007 22:45:28
Witam!!
Pani Ewo, gratuluję pięknego storczyka. Bardzo proszę o odpowiedź,
czy teraz roślinka jest trzymana "ciepło" i wilgotno, czy może "sucho"
Pozdrawiam serdecznie, Beata.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: befe24@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 28 czerwca 2007 10:40:22
Gatuluje!

Jak to sie robi, taka wymeczona roslinka a kwitnie?
A moj Trias disciflora ma piekne bulwki puscil ze trzy przyrosty ale kwiatu jak narazie nie ma sladu Tym bardziej podziwiam

Pozdrawiam serdecznie!

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: czwartek, 28 czerwca 2007 11:26:51
Panie Piotrze,
Doprawdy, aż nie wypada tłumaczyć takich oczywistości ;-). Wszak prawdziwa wartość rzeczy (i nie tylko), to nie to, co mami nasz wzrok. Zewnętrzna powłoka niekoniecznie idzie w parze z zawartością . A wracając do kwitnienia storczyków, to wiadomo, że potrzebują do tego jakiejś niedogodności typu, głodno, chłodno, sucho itd. to i na urodzie tracą, ale warto, bo wszak chodzi nam o kwiaty, a nie tylko piękne liście. Dodam jeszcze, że po letnim pobycie w ogrodzie moje też często nie wyglądają zbyt reprezentacyjnie, ale kwitnienia jesienno-zimowe w zupełności mi to wynagradzają . Czyli nie zagłaskać kota!

Z pozdrowieniami, Maria

P.S. A kwiat ślicznie kropkowany, szkoda tylko, że nie ten rozmiar. Gratuluję!

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 28 czerwca 2007 14:48:23
Witam,
Bardzo dziękuję, ale nie do końca jestem pomocną dłonią w tym kwitnieniu.

Panie Piotrze, tak, chyba ten egzemplarz przejechał przez wszystkie wystawy krajowe, stąd zmęczenie. Kupiłam roślinkę w W-wie, oczywiście na wystawie ORCHIDALIA 2007. Miała już torebkę pełną nasion i mały pączek kwiatowy. Ale kwiatek opadł i ku mojemu zdziwieniu w bardzo niedługim czasie pojawił się nowy pąk, który to rozwinął się bardzo szybko w piękny kwiat.
Podróże tej rośliny to pewnie była pora sucha. Ale o tym może opowiedzieć tylko Sandra.

Pani Beato u mnie wszystkie rośliny mają upalne, zacienione, wilgotne lato. Woda pół na pół, osmoza i kranowa. Nowością jest nawóz, końska gnojowica. Sama pobierałam i doprawiałam.

Inne moje rośliny z tego rodzaju jeszcze nie kwitły, są to egzemplarze posiadające plus/minus po dwie bulwki z młodymi tegorocznymi przyrostami.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 6 lipca 2007 22:45:34
No najwyraźniej ten egzemplarz miał baaardzo dużą ochotę aby zakwitnąć . I chyba mu się u Ciebie spodobało. Fakt że w maju pozwiedzał trochę Polskę i porę suchą miał niewątpliwie a poza tym pochodzi z Tajlandii i do Europy też miał spory kawałek .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: środa, 18 lipca 2007 00:21:58
Przyłączam się do gratulacji.

Ze skromnego doświadczenia (od listopada ubiegłego roku) mogę powiedzieć, że Trias jest ciepłolubny, raczej światłolubny i bardzo chętnie i długo kwitnie.
Wprawdzie pojedynczy kwiatek utrzymuje się na roślinie ok. 2 tygodni, przez to, że z jednej pseudobulwy (niekoniecznie dorodnej!) sukcesywnie wyrastają kolejne pędy, kwitnieniem cieszę się nieprzerwanie od 11-go maja.

Z drugiej strony, porównując pokrój mojego storczyka do zaprezentowanego powyżej, nie jestem tak do końca pewna, czy to co mam, to też Trias picta, czy raczej jakaś hybryda?

Zresztą, to bez znaczenia. Najważniejsze, że kwitnie!

Pozdrawiam,
Tamara

E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 18 lipca 2007 02:44:23
To dopiero piękny widok, obfitość pączków i kwitnienia robi wrażenia - szczerze Gratuluję! A picta to jest napewno ;]
Coraz bardziej nabieram przekonania, że u Pani Tamary to wszystko pięknie kwitnie
No ale i u mnie w końcu coś się szykuje, ale z bulbophyllum

E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 18 lipca 2007 10:44:01
"Z drugiej strony, porównując pokrój mojego storczyka do zaprezentowanego powyżej, nie jestem tak do końca pewna, czy to co mam, to też Trias picta, czy raczej jakaś hybryda?"
Ja też się zastanawiam. Moje bulwy mają inny kształt a i pretosłup inny, dłuższy. W necie, trias na zdjęciach ma sporo kwiatów jednocześnie.
Swoją roślinę mam krótko ale chyba już moja. Idą nowe przyrosty i następny kwiat w drodze.

Pozdrawiam i dziękuję za prezentację
ewka

E-mail:  
Data: środa, 18 lipca 2007 19:49:38
Witam ponownie. Nie no Panie, obie macie picte nie popadajmy w szaleństwo, pozwolę sobie tylko zauważyć, że u p. Ewy kwiat jak i cała roślina jest odwodniony, stąd i kształt bulw inny, naprawdę u mojej disciflory były takie ładne okrągłe a teraz po suszeniu starsze są pomarszczone i zrobiły się jakby kanciaste natomiast młode jędrne i okrągłe. W tym umaszczenu z triasów są właśnie picta i disciflora, ale ta druga ma zupełnie inny kształ bocznych płatków, i wogóle całego aparatu rozrodczego, co do warżki u picta to chyba są różniaste, bo na foto w encyklopedii czy u jednego z lepszych fotografów jest idealnie taka jak u P. Tamary, a mam tu na myśli Erica http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=474257682&size=l, a w mojej książce o Bulbophyllach picta ma z 2 razy dłuższy 'języczek' niż u P. Ewy...

A to bez pozwolenia mam nadzieje, że się nikt na mnie nie pogniewa porównanie:

Ja wciąż tylo pokazuje te kwitnienia mojej roślince, może się nauczy jak powinna wyglądać

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl