Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Prosthechea guttata = Encyclia maculosa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 12 lipca 2007 12:08:13
Prosthechea guttata – kropkowana Prosthechea syn Encyclia maculosa

Średnich rozmiarów epifit występujący w sosnowych, dębowych i mieszanych lasach na wysokościach 1400-2400m w Meksyku, o luźno rozmieszczonych bulwach, z których wyrastają po 2-3 liście. Kwitnie wiosna lato, na 6-20 cm pędzie u mnie to 12 cm, z 3-20 sukcesywnie otwierającymi się, lekko miodem pachnącymi kwiatami, u mnie w końcu coś ponad normę razem z uformowanymi pączkami mam już 25 a wydaje się, że może być i więcej ;-P Jedyne co to nie mają jak wg encyklopedii 5 cm tylko 0.5 cm, a dokładniej to około 7mm niestety, za to długość kwitnienia może być całkiem niezła roślina zaczęła kwitnąć około połowy maja, obecnie otwarte są kwiaty 12-17, więc jeszcze trochę pocieszę się jej widokiem :-] Kwiatek nie ulega ‘resupinacji’ [cyt. Grażynę bo całkiem spodobał mi się ten termin ] czyli jest do góry nogami jak z resztą u wielu Encyclii, i ulega zmianom barwy od mocnej zieleni w stadium pączka i po otwarciu, do pomarańczowej barwy, szczególnie intensywnej tuż przed zamknięciem, kropki bordo pozostają bez zmian . Wymaga jasnego do lekko zacienionego stanowiska, szybko wysychającego, luźnego podłoża, umiarkowanej do chłodnej temperatury, sporej wilgotności. A oto kilka fotek:

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 12 lipca 2007 12:16:16
ups i się kliknęło, więc fotki tu :

Ogólny widok:

W trawie przed domkiem:

I na koniec zamykający sie kwiatek:

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: czwartek, 12 lipca 2007 13:32:08
Ajjajajajaj te paki pelne zadziorow sa fantastyczne, zeby nie powiedziec lepsze od kwiatow. Widzialam ja ostatnio w ofercie O&M i tak jakos mi sie nie kliknelo. A szkoda....

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 7 sierpnia 2007 00:12:15
Dopiero teraz dopatrzyłam się tego "dziwoląga".
Gratuluję kwitnienia tej oryginalnej rośliny, jakkolwiek się ona zwie.

... miodowy zapach, długi okres kwitnienia, zmieniające barwę kwiaty o ciekawym kształcie...., hmmmmm, ten dział forum jest szczególnie niebezpieczny!

Pozdrawiam,
Tamara

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl