Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya loddigessi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: piątek, 13 lipca 2007 10:48:54
Witam,
Zgodnie ze złożoną wcześniej obietnicą, prezentuję kolejny brazylijski gatunek. Cattleya loddigessi jest o wiele większa niż prezentowana wcześniej Cattleya schilleriana. Najdłuższa, kwitnąca właśnie pseudobulwa mierzy 25cm, podczas gdy u C. schilleriana zaledwie niecałe 10cm. Wielkość kwiatów natomiast jest porównywalna- około 10cm śred. Pseudobulwy cienkie, ołówkowe, zwieńczone parą owalnolancetowych liści. Obydwie uprawiam w tych samych warunkach, czyli dużo światła, ruch powietrza i wilgotność około 85%.

Kwiaty są różowoliliowe, a warżka zaskakująco jasna-kremowo-żółta, z liliową plamą na dole. To daje świetny efekt wizualny.

A tak wygląda w całości

Niestety, dzień jest pochmurny i zdjęcia nie oddają w całości urody i prawdziwej barwy kwiatów.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 14 lipca 2007 07:51:31
Witam,
Doczekałam się - wreszcie zakwitła . I jest śliczna.
Chyba nie mam cierpliwości do takich roślin. Zostanę przy swoich phalenopsisach.
Podziwiać - tak, uprawiać -nie .
Mam wszakże kilka katlei 'na próbę'; nawet rosną, ale z kwitnieniem już gorzej .
Daję im na 'poprawę' jeszcze ten sezon - do wiosny .

Pozdrawiam
Ania

Data: sobota, 14 lipca 2007 08:36:30
Witaj!
W świetle tego co napisałaś, to nie wiem która z nas bardziej czekała na te kwiaty . A z kwitnięciem katleii to jest tak, że albo kwitną na niedojrzałych pseudobulwach, albo na dojrzałych, albo wcale nie chcą kwitnąć i żadne nawożenia, straszenia, chłodzenia, suszenie itp. nie skutkują. Wtedy lepiej wziąć się za uprawę dracul .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 11:57:52
Witam,
Wydarzyło się coś niesamowitego dla mnie : moja Cattleya loddigessi, kupiona wspólnie z Twoją rośliną na tzw. próbę, 'wzięła' i zakwitła. Specjalnie się jej nie przyglądałam, nie licząc zupełnie na kwiaty. Przy moim szczęściu .
Napisałam na wstępie, że kupowałyśmy je w tym samym czasie i z tego samego źródła, albowiem moja ma kwiaty o wiele jaśniejsze. Ale pachnie b. mocno, więc chociaż tutaj wszystko się zgadza .
Zobaczymy, co będzie dalej, ale na dzisaj sprawiła mi ogromną radość. Może i ja dołączę kiedyś do osób z kolekcją 'mieszaną'?

Pozdrawiam
Ania

Pierwszy kwiat

Data: środa, 22 sierpnia 2007 14:16:38
Aniu, przyznaję, że jestem zaskoczona . Ciekawe czym to jest spowodowane- warunki uprawy, czy nasiona? Wiem! Dałaś tyle nawozu, że aż wypaliło kolor . Żartuję. Ale u Ciebie za to jest 4 kwiaty, a u mnie były tylko dwa, zatem i tak Ci gratuluję. A pachną cudnie!

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 17:31:28

Przepiękne rośliny i kwiaty - w moim typie. Gratuluję obu Paniom i Pani Marii i Pani Annie. Ten gatunek - jego barwy i uroda od dawna mnie urzekają. Jest ta katleja od paru lat na liście potencjalnych pragnień do realizacji... (pozostaje powiększyć parapety lub...?)
Pozdrawiam serdecznie i życzę długiego kwitnienia,
Andrzej.

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 17:42:55
te katleje mają coś co bardzo przy katlejach cenię i bardzo ale to bardzo mi się podoba - mianowicie długie ołówkowate pseudobulwy (no i zapach oczywiście )
Piękne roślinki - gratuluję wam kwiatów i takich zdrowych roślinek.
pozdrawiam
beata

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 18:42:51
Witam !
Baaaardzo ładne te loddigesi. Można by powiedzieć - klasyczne... . Ja w swojej kolekcji nie posiadam jej w "czystej" postaci, ale mam ciekawe jej hybrydy Np : loddigesi x walkeriana semialba - dodatkowym jej atutem jest intensywny , przyjemny zapach.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 września 2007 20:42:29
Witam,

Panie Tomaszu, czy to na zdjęciu, to ta wspomniana hybryda loddigesii x walkeriana semialba ?

Zresztą nieważne, wszystkie pokazane w tym temacie katlejki są niesamowicie eleganckie i urokliwe.
(zastanawiam się, dlaczego w mojej kolekcji jeszcze nie mam tego storczyka?... )
Gratuluję Państwu pięknych kwitnień i życzę dalszych sukcesów w uprawie.

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 18 września 2007 19:13:34
Witam!
Tak, to ta hybryda. Kwitła ponad 5 tygodni !!! To niezbyt częste u katleji.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl