Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis lamelligera
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: sobota, 18 sierpnia 2007 20:50:04
Witam,

u mnie sezon kwitnień phalaenopsisów. Oto kwiat phalaenopsis lamelligera.

Pozdrawiam - Anna

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: sobota, 18 sierpnia 2007 23:42:07
Witaj Aniu!!
Wiesz, po Twoich prezentacjach roślin z grupy Phalaenopsis co raz częściej się zastanawiam — Dlaczego u mnie jeszcze ich nie ma
Oglądając je u Ciebie nie wydawały mi się „ciekawe”, ale teraz już rozumiem Twoją fascynację tymi roślinami.
Szczerze gratuluje prześlicznych kwiatów

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 19 sierpnia 2007 00:04:21
A ten ładniutki ciapek

Data: środa, 22 sierpnia 2007 18:00:56
Faktycznie, dopiero teraz widzę, że trud gromadzenia botanicznych phalaenopsis wart był swojej ceny i zachodu. Robi wrażenie, gdy sporo z nich kwitnie.

Beatko, mam nadzieję, że niebawem będize okazja spotkać się i obejrzeć w naturze.

Panie Piotrze, też zaryzykowałąbym zaproszenie, ale nie wiem jak daleko od siebie mieszkamy

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 18:09:18
A lamelligera całkiem, całkiem U mnie też kwitnie, razem z cornu-cervi zresztą. Nie zauważyłam żadnej równicy w wyglądzie obu kwiatów oprócz różnicy w wielkości - lamelligera ma mniejsze kwiaty.

gratuluję i pozdrawiam
Sandra

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 19:45:01
Sandra, jakbyś patrzyła moimi oczami. Dla mnie Phal. lamelligera to też forma mini Phal. cornu-cervi . Szczególnie, jak stoją obok. Widać marni z nas znawcy .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 22 sierpnia 2007 20:05:43
No cóż, nie na darmo niektórzy twierdzą że cornu-cervi i lamelligera to jedno i to samo

pozdrawiam
Sandra

Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 10:43:11
Ja szczerze mówiąc też to zauważyłam, choć u mnie cornu-cervi ma mniejsze kwiaty (średnica 2-3 cm) podczas gdy lamelligera to około 4 cm.

A co do podobieństw, to powiem Wam, że u mnie cornu-cervi forma thalebanii też niezbyt się od tego towarzystwa różni. Trochę pdobne są też phal manii, borneensis, pantherina (prawie taka jak manii). Nie, żebym się czepiała szczegółów...
Jeśli uda mi się doprowadzić do tego, by wszystkie one zakwitły w tym samym czasie, zrobię fotograficzną lekcję poglądową.
Anna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl