Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Encyclia (Euchile, Prosthechea) citrina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: niedziela, 26 sierpnia 2007 14:08:04
Witam,
Ten storczyk chyba był już tu prezentowany, ale nie mogłam znaleźć stosownego wątku.
Dokładne informacje o wymaganiach można przeczytać w dziale A-Z na tej stronie. Storczyk jest u mnie od maja 2006 roku. W tym czasie wyrosły dwie dorodne pseudobulwy i na początku lata tego roku zawiązały się na nich pędy kwiatowe. W każdej rozecie były po dwa pączki, ale ponieważ akurat panowały najgorsze upały (a ja też widocznie należycie nie przypilnowałam:-(], zatem 3 z nich zaschły, a pozostały teraz właśnie się otworzył.

Potwierdzam, że kwiat mocno pachnie cytryną. A oto cała roślina:

Od siebie mogę dodać, że storczyk okazał się bardziej tolerancyjny, niż się wcześniej naczytałam i nasłuchałam. Owszem, potrzebuje dużo światła i podwyższonej wilgotności, ale znosi dobrze wyższy zakres temperatur niż podają źródła. Szczególnej opieki potrzebuje tylko w okresie tworzenia się i rozwoju paków.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 26 sierpnia 2007 14:17:46
No to musze go miec Wystrzegalam sie go jak ognia ze wzgledu na te niskie temperatury, choc NIESAMOWICIE mi sie podobal i do tego mam slabosc do pachnacych rodzaj. Teraz dzieki pani jest zielone swiatlo Gratuluje kwitnienia i dziekuje bardzo za informacje z opisu

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: niedziela, 26 sierpnia 2007 15:31:53
Witam!!
Szczerze gratuluję Pani i roślinie wzajemnej „aprobaty”.
Ja niestety chyba za bardzo zwracałam uwagę na temperaturę, a zaniedbałam „światło”
W efekcie moje Euchile nie kwitnie, a przyrosty są niewielkiego rozmiaru
Życzę dalszych sukcesów i kolejnych kwitnień.
Pozdrawiam serdecznie, Beata.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: niedziela, 26 sierpnia 2007 21:06:00
Witam ,
wielkie brawa i gratulacje.

Euchile, jedna z moich pierwszych roślin, kupiona specjalnie do balkonowego orchidarium. Przyrosty były coraz mniejsze , trafiła do ogrodu botanicznego ale i to nie pomogło. Szkoda, to bardzo piękna roślina.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 12:17:31
Witam !

Śliczności . Moje marzenie, ale ciągle to dla mnie za trudna roślina .
Może kiedyś....

Gratuluję kwitnienia

Pozdrawiam Iwona

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 18:00:40
Moje gratulacje bo to faktycznie trudna panna do utrzymania. Ja się na razie na nią nie piszę

pozdrawiam
Sandra

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 18:02:24
Dziękuję za miłe słowa.
Co do Euchile, to nie to, żebym była zaraz taką hura-optymistką, ale uważam, że warto się zmierzyć ze storczykiem, który nam się bardzo podoba. Nawet, jeśli będzie to tylko jedno kwitnienie, to zebranego przy okazji doświadczenia nikt nam nie odbierze. A i satysfakcja jakaś jest, że się udało zmusić roślinę uważaną za trudną, do kwitnienia. Natomiast, że taka nauka jest droga, to wszyscy dobrze wiemy .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: wtorek, 28 sierpnia 2007 06:43:06
Witam,
Oj droga taka nauka na 'żywym organiźmie' oj droga. Coś o tym wiem .
Ale wg mnie było warto, bo efekt wspaniały . A i cała roślina jest baaardzo ładna - tylko ta podkładka .
No cóż, pozostaje oglądać i podziwiać .

Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl