Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum jacobsonii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: wtorek, 4 września 2007 00:06:58
Bulbophyllum jacobsonii syn. Bulb plumatum a obecnie jest to Rhytionanthos plumatus - większy krewniak Bulb. mirum - pochodzi z Filipin i Sumatry. Liście około 10 cm, pęd kwiatowy może mieć podobną długość i jest zakończony czteroma także około 10 cm kwiatami (proporcje całkiem zachęcające). U mnie ich długość to około 8.5 cm. Kwiat o charakterystycznym wydłużonym kształcie posiada na 1mm petali niezwykłe 2mm frędzelki. Najlepiej rośnie w warunkach umiarkowanych do ciepłych, w dobrze przepuszczalnym podłożu, podobno toleruje nawet zalewanie nowych przyrostów – u mnie przynajmniej na razie nowy nie zagnił ;-) jak i potrafi wypuścić więcej niż jeden pęd kwiatowy z tej samej pseudobulwy. Moja roślinka wypuściła pęd kwiatowy po różnych perturbacjach i przesuszeniu. Niestety pierwszy skończył się na etapie około 4 fotki, podlałem ciut za mocno do tego nagle zwiększyła się wilgotność no i przez jedną noc zagnił … na szczęście z innej starszej pseudobulwy wyłonił się niebawem kolejny pęd, no i tym razem na szczęście udało się:

Niestety chyba nie zrobiłem żadnego zdjęcia całego kwiatu, więc chociaż takie ruszone:

A tak wygląda cała roślinka:

Początek:

Potem były wątpliwości czy to napewno to:

No i myślałem że to taki cienki klon...

No ale jednak wszystko ma tak jak trzeba :

No i próby uchwycenie tych 'frędzelków' :

No nic chyba przesadziłem z tą ilością fotek, ale jak 'od stóp do głów' no to proszę

Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl