Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya schroederae
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: czwartek, 17 stycznia 2008 19:13:02
Witam!
Kolejna botaniczna katleja w mojej kolekcji , piękna i atrakcyjna - jak wszystkie storczyki !. Wyróżnia się jednolicie żółtym "gardłem", czyli wewnętrzną powierzchnią warżki. Mimo , że opisywana ( przez Chadwicka) jako łatwa w uprawie, w moich amatorskich warunkach sprawiła mi wiele kłopotu. Pocieszałem się tym,że dla Chadwicka wszystkie katleje są łatwe w uprawie !
Cattleya schroederae jest bardzo wrażliwa na zagniwanie młodych przyrostów i w 2007 roku z 4 nowych przyrostów zgniły 3 , a czwarty uratowałem dzięki ciągłym opryskom środkami grzybobójczymi. Jako zaletę należy wymienić łatwość zawiązywania pąków kwiatowych na nowych przyrostach i łatwość zakwitania (jeżeli wcześniej nie zgnije ) . Kwiaty są jak na katleje "długowieczne" , utrzymują się 4-6 tygodni, przyjemnie pachną i może być ich w kwiatostanie 5-6 sztuk. Znane są różne odmiany barwne, ale najbardziej poszukiwane są formy alba ( zwłaszcza "Hercules") i semialba ( "Summitensis").
Cattleya schroederae została odkryta w 1886 roku w Kolumbii , a nazwę przyjęła od nazwiska barona J.H.W. von Schrodera, posiadacza największej kolekcji katleji w XIX wiecznej Anglii.
Uprawa wymaga zachowania ścisłego reżimu podlewania: wilgotno w okresie wzrostu, zupełnie sucho w okresie spoczynku od września do grudnia ( sporadyczne zraszanie podłoża). Każde podlewanie powinno być przemyślane, by nie zalać rośliny. Latem świetnie reaguje na wystawienie do ogrodu i wtedy obawy o zalanie tej katleji można odłożyć do jesieni . Mimo pewnych kłopotów w uprawie, kwiaty Cattleya schroederae są piękne i przyjemnie pachnące. Warto się tą katleją zainteresować. Ja już się rozglądam za formą alba !

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Władek
E-mail: salmoorchids@wp.pl
Data: piątek, 18 stycznia 2008 11:15:22
Panie Tomku
dziękuję za zdjęcia obu katleji.
Prawdopodobnie jest to pierwsza prezentacja jednoliściennych na forum.
Zazdroszcze i szczerze pizdrawiam.

Wladek

Autor: Władek
E-mail: salmoorchids@wp.pl
Data: piątek, 18 stycznia 2008 15:38:35
Chciałem tylko sprostować zapomniałem o przepięknej C. warscewiczi.
Pozdrawiam

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: piątek, 18 stycznia 2008 16:06:48
Śliczności, gratuluję! Mam ją na swojej liście i będę polować w tym sezonie .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 21:43:17
Witam,
Wracam do tego wątku sprzed roku, żeby pokazać swoją roślinę. Wygląda trochę inaczej, chociaż jest opisana też jako C. schroederae. Właśnie mi zakwitła.

Zapach jest śliczny, ale delikatny.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 20 kwietnia 2009 22:16:30
Heh piękne , mam juz kilka roślin ale dalej jakoś nie mogę sie namówić, ze strachu, na te wielkpokwiatowe cuda. Ale im więcej oglądam tym bardziej nabieram przkonania, że kiedyś muszę spróbować

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: czwartek, 14 stycznia 2010 20:38:05
Witam serdecznie,
moją kupiłam rok w 2008 na wystawie w Krakowie jako x mossiae alba, wygląda bardzo podobnie(kwiat) ?
Wielkość kwiatu ponad 15cm. lekko pachnie.
Pozdrawiam ciepło i życzę dalszych wspaniałych kwitnień.
J.Pilch

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: czwartek, 14 stycznia 2010 20:45:56
Oczywiście mam na myśli katleję Pani Marii.
Przpraszam za jakość, ciężko z 2000 pikseli zrobić 80

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: środa, 26 marca 2014 09:56:06
Powracam do wątku żeby pokazać kolejną Cattleya schroederae ,która zakwitła w mojej kolekcji. Kwiat nie jest tak doskonały jak u tej z 2008 roku, ale zakwitły cztery kwiaty na dwóch pędach i zapach wypełnia całe mieszkanie do południa.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 3 kwietnia 2014 22:13:18
super

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl