Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Jumellea confusa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail: 365dni@interia.pl
Data: sobota, 19 stycznia 2008 18:46:13
Witam,

dziś chcę zaprezentować kwitnienie bardzo eleganckiego stroczyka, jakim jest jumellea confusa (syn. angraecum confusum, jumellea ankaratrana).

Jej stanowiska znajdują się w środkowym Magadaskarze (wysokość 600-1500 mnpm). Ten storczyk epifityczny nie zachwyca może pokrojem liści (żywozielone, wąskie, liczne, ułożone naprzemiennie), ale za to przykuwa uwagę podczas kwitnienia.
Pojedynczy, biały kwiat wyrastający u nasady starszych liści, dochodzący nawet do 6 cm charakteryzuje się długą, kilkunastocentymetrową ostogą podkreślającą jeszcze jego prostotę i szlachetność. Kwitnienia należy spodziewać się od wiosny, nawet do wczesnej jesieni. U mnie roślina kwitnie w tej chwili.

Przy zapewnionej podwyższonej wilgotności, umiarkowanym nasłonecznieniu/naświetleniu oraz umiarkowanej temperaturze rośnie i kwitnie bez problemu.

Zapraszam do oglądania kwiatów. Anna

Autor: B.Kalinowska
E-mail: barbarakalinowsk@gmail.pl
Data: sobota, 19 stycznia 2008 20:23:42
Witam Pani Anno,
toż to gwiazdka,która spadła z nieba!
Śnieżna biel na tle pięknej zieleni liści wygląda rzeczywiście bardzo elegancko, a delikatny kształt płatków to już sama finezja.
Szczerze podziwiam i gratuluję.

Pozdrawiam
B.

E-mail: 365dni@interia.pl
Data: niedziela, 20 stycznia 2008 17:36:29
Pani Barbaro,
dziękuję za ciepłe słowa. Roślina rzeczywiście jest zjawiskowa. Dodam, że dzisiaj ostroga oddzieliła się od łodygi kwiatowej. W sumie mierzy dobre kilkanaście cm, a do tego kwiat wybarwił się na mocno kremowy.

Pozdrawiam - Anna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 21 stycznia 2008 07:55:17
Elegancja i piękno w czystej formie! - gratulacje i pozdrowienia z Kielc.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 21 stycznia 2008 10:39:44
Panie Jarku,

dziekuję za ciepłe słowa. Faktycznie, po tym kwitnieniu przekonałam się do tych roślin. Wcześniej jedna skończyła swój żywot raczej marnie i jakoś tak nie miałam przez długi czas serca

Niebawem też zamieszczę prezentację angreacum sesquipedale. Właśnie wypuścił pęd kwiatowy.

Pozdrawiam - Anna

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 21 stycznia 2008 18:15:33
Bardzo ładna ! Cała roślina wygląda na dobrze pielęgnowaną i zdrową !
Kolejny "rarytasek" w naszych prezentacjach.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl