Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Platystele umbellata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 16 lutego 2008 22:20:30

Witam,

jak nie piszę, to nie piszę, ale jak już, to hurtem

Platystele umbellata to storczyk, który od lat był na mojej liście „chciejstw” . Ale albo nie było go w katalogach, albo nie było w dostawach, kiedy zamawiałam .
Wreszcie udało się!!! Mam go!!! I to z pędem kwiatowym!!!

Storczyk ten występuje w Kolumbii na wysokości ok. 600 m, czyli lubi dość ciepłe warunki uprawy, ale wysoką wilgotność (a ja mu serwuję "zimny wychów"), niezbyt wiele światła. Jak to bywa z rodzajem Platystele, jest to niewielka roślinka, kwitnie zimą i wiosną. Mikroskopijne, 2 mm kwiaty zebrane są w parasolkowaty kwiatostan, a właściwie to tworzą ciemnoczerwoną kulę.

I ta kula, o średnicy ok. 6 mm jest obiektem zdjęciowym

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 16 lutego 2008 23:44:32
Gratuluję roślinki

Mnie ten rodzaj zachwycił na wystawie w UK, z reszta dałem wtedy ze 3 fotki m.in i tej Platystele, o mało tych maleństw wogole bym nie zauwazył, ale przy trzeciej rundzie jakos sie dostrzec przy innych kolosach i je udalo.

Dobrze, ze takie grono pelne to nawet je widac

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 17 lutego 2008 09:08:47
Grażyna

Piękny "pomponik"
Roślina urocza i bezproblemowa (jeśli zapewni się jej to czego chce )
Mam nadzieję za kilka dni dołączyć do Twojej prezentacji, tymczasem u mnie faza następująca:

Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 19:47:49

Mam już kwitnienie w całej okazałości i chyba nasze kwiaty różnią sie "złotą kropeczką" lub jej brakiem

nie mniej oba piękne

pozdrawiam

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 20:02:48

Witam,

ja myślę, że ta "złota kropeczka" to świeżutki, młodziutki dzióbek prętosłupa. Mój kwiatek w czasie fotografowania miał już kilka dni, ale jak się dobrze przypatrzyć, to na pierwszym zdjęciu widać tu i tam jaśniejsze punkciki...

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 20:15:15
..aa być może choć i mój nie był już pierwszej świeżości
Niestety nie da się tego zjawiska zaobserwować ot tak, podchodząc o orchidarium, trzeba by wyjmować roślinę i sie nieco intensywniej przyglądać a trochę szkoda narażać ją na takie wścibstwo
No cóż nieskromnie gratuluje nam kwitnienia, u mnie "idzie" już następny pęd kwiatowy

pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl