Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis schweinfurthii?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 16 lutego 2008 22:30:06

Witam,

W czasie listopadowej wizyty u p.Jana Ciepłuchy skorzystałam z okazji i udało mi się oddzielić niewielką kępkę storczyka opisanego u p.Jana jako Pleurothallis multiflora. Roślina wtedy kwitła i nawet udało się zrobić zdjęcia (i mnie i Piotrowi Markiewiczowi). Ponieważ nie ma takowego Pleurothallis w żadnych zestawieniach, rozpoczęliśmy wspólnie z Piotrem poszukiwania i udało nam się chyba ustalić, że jest to Pleurothallis schweinfurthii.

Po 3 miesiącach od oddzielenia roślina właśnie zakwitła i u mnie

Jeżeli to Pleurothallis schweinfurthii to występuje w Peru i w Boliwii na wysokościach 600m – 2400 m, w wilgotnych górskich lasach. Jak teraz czytałam o tej roślinie, to nie jestem pewna naszego wspólnego z Piotrem oznaczenia, bo wg Jaya Pfahla kwiaty powinny otwierać się równocześnie i mieć 1,25 cm, a moje mają ok. 3 cm i jeszcze widać pąki.
Cała roślina ma 15-17 cm plus kwiatostan...

Dziękuję za cierpliwość, na dziś to koniec .
Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 16 lutego 2008 22:41:59
Witaj,

gdzie tam, poproszę jeszcze, dobrze mi się pracuje z takimi ciekawymi przerywnikami.

Gratuluję, super rośliny, prezentacje i zdjęcia.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 17 lutego 2008 00:07:43
Heh ja nie moge odżałować, że wtedy tylko na Bulbach się skoncentrowałem bo ta roślinka też mi się strasznie podobała!

Dla wyjaśnienia oprócz naszych wyszukiwań, taką nazwę na podstawie mojej fotki podał mi też pan Lynn O’Shaughnessy

To link z kilkoma klonami tej rośliny:

http://www.pleurothallids.com/pleurothallis_schweinfurthii.htm

I moja fotka kwiatka z rosliny pana Jana:

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 17 lutego 2008 09:25:40
Piękna roślina i taka widoczna

pozdr
aga

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 1 lutego 2012 23:17:57
Wygląda, że nie mam nic nowego na razie, ale starsze i prezentowane rośliny czasem zakwitają W tamtym roku ze dwa pędy tym razem zapowiada się nieźle tym bardziej, że poza tym co na foto jakieś kolejne 4 się szykują i jeden oczywiście złamałem...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl