Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oncidium pumilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 18 marca 2008 18:45:57
Dziś kolejna malizna, należąca do mojej ulubionej grupy 'osłouchych' Oncidiów, czyli Oncidium pumilum lub też po nowemu Lophiaris pumila (Lindl.) Braem.

Wydaje mi się że to najmniejszy przedstawiciel rodzaju. Liście mojego egzemplarza mają ok. 10 cm.

Występuje w Brazylii i Paragwaju, wymaga warunków ciepłych do gorących ale radzi sobie również w niższych, kwitnie zimą i wiosną z kątów liściowych, u mnie niestety liść zagnił (częsta przypadłość u tej grupy) ale pęd kwiatowy się ostał

Wg. literatury gatunek ten lubi przesychać pomiędzy podlewaniami, potrzebuje sporo światła i lekki suchy spoczynek zimowy.

Pęd rozwijał się dość długo ale warto było poczekać bo kwiatki są naprawdę urocze.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: wtorek, 18 marca 2008 19:32:31
Witam !

Sandra, świetna roślinka . Na tym pierwszym zdjęciu wydaje się, że te kwiaty wyszły z podłoża w doniczce

Pozdrawiam Iwona

Data: wtorek, 18 marca 2008 19:57:33
No de facto wychodzą z podłoża bo znajdują się tam pozostałości po pseudobulwie z której odpadł liść . Dziwię się że pędu też szlag nie trafił bo liść zagnił na samym początku wytwarzania się kwiatostanu.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 19 marca 2008 07:09:33
Rzeczywiście urocza roślinka , a kwiaty w kolorze "wielkanocnym" -pozdr.serdecznie z Kielc.

Data: czwartek, 3 września 2009 23:03:46
No i muszę z żalem przyznać że roślina niestety nie przetrwała, ale folgując zasadzie do trzech razy sztuka sprawiłam sobie jeszcze jedną, tym razem bardziej rozrośniętą. Zakwitła trochę poźniej bo w sierpniu ale za to na dwóch pędach:

Mam nadzieję że tym razem jej nie zabiję

pozdrawiam
Sandra

Autor: Kazimierz Oboza
E-mail: kazimierz.oboza@op.pl
Data: piątek, 23 maja 2014 15:50:03
Doczekałem się i ja kwiatów na oncidium pumilum. Choć do końca nie wiem jak tę roślinkę nazywać, bo inne nazwy synonimiczne to:Oncidium pumilum Lindl. Epidendrum ligulatum Vell.
Oncidium pumilum var. angustifolium Cogn.
Oncidium pumilum var. robustum Cogn.
Oncidium pumilum var. laxum Kraenzl.
Oncidium pumilum var. megalanthum Schltr.
Oncidium minutiflorum Schltr.
Lophiaris pumila (Lindl.) Braem
a ostatnio Trichocentrum pumilum. Jak zwał to zwał ale czas na kwiatki.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 27 maja 2014 01:55:12
fajne i kompaktowe Oncidium ;-)

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl