Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Pleurothallis spec.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: wtorek, 1 kwietnia 2008 21:33:16
Witam,
specjalna dedykacja dla Grażyny Siemińskiej, ten rodzaj występuje na moim balkonie z powodu zauroczenia roślinami Grażyny.
Zdążyłam jeszcze dziś zrobić zdjęcia i odkryłam oczywiście niechcący bardzo rozbudowany system płciowy u mojej rośliny, super to wygląda.
Chwila wolnego czasu i zobaczcie co odkryłam.

Widok całej rośliny dla porównania wielkości kwiatu do liścia.

Nic nadzwyczajnego. Stary liść, ponowne kwitnienie, ale dalej...

i kadr z tego zdjęcia.

Dalej...

i kadr.

A takie zwykłe kwitnienie.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 1 kwietnia 2008 23:44:51
Ech ten bajeczny świat makrofotografii ... mnie zauroczyło ostatnie zdjęcie, szczególnie że udało ci się uchwycić bezczelnie żerujące ROZTOCZE
Chylę czoła ...

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 2 kwietnia 2008 00:02:02
No bliżej się już chyba nie da , niedługo dziewczyny zaczniecie używać mikroskopu elektronowego do robienia zbliżeń

Gratuluje kwiatków.

Hm przejrzałem sobie narazie trochę Acronia - najbardziej przypomina Acronia coriacardia ale wciąż widzę poza jednym foto znaczące różnice... może aff coriacardia na dobry początek

http://www.pleurothallids.com/acronia_coriacardia.htm
U Jaya jakby nieco inna... hm

Pozdrawiam

Piotr M

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 2 kwietnia 2008 10:24:00
Witajcie,
pozwólcie że się wytłumaczę.
Ten Pths jest u mnie od niedawna, zakup na ostatniej wystawie w W-wie. Kupiłam kilka roślin i pojechałam na trzy tygodniowy urlop. Przez ten czas rośliny radziły sobie same i jestem bardzo mocno zdziwiona ich mocą przetrwania. Trzy tygodnie bez wody, strona południowa, słoneczko już czasami mocno świeci a one miały tylko dolewaną wodę w nawilżaczu no i roletę zewnętrzną przeciw mocnym promieniom słońca automatycznie spuszczaną. Wszystkie przeżyły a nowe i to takie które potrzebują dużo wody kwitną. Nawet jedna młoda Dracula kwitnie.
Te wczorajsze zdjęcia (zła data wpisana, winno być 2008-04-01) robiłam tej roślinie ponieważ zechciała zakwitnąć, robiłam porównania aparatów foto. Jak już pisałam byłam na długim urlopie i to bardzo daleko, trzeba było robić zdjęcia. Namówiłam męża na noszenie przez trzy tygodnie plecaka ważącego 10 kg ze sprzętem foto. Warto było, tylko trochę ciężko. Wczoraj miałam możliwość robić zdjęć moim aparatem Canon Power ShotPro1 (w którym się psuje mechanika)i bardzo małym i nowym aparatem Canon G9 jak i aparatem męża Canon 400D. Polecam ten aparacik G9, makro z 1cm, wszystkim którzy w prosty sposób chcą robić zdjęcia, w czasie urlopu nosimy w kieszeni.
Zdjęcia super makro wyszły z 400D+tuleja do zmiany ogniskowej+obiektyw makro, i moje pierwsze próby, fajna zabawa.
Zrobiłam porównanie aparatów. Zdjęcia robione wieczorową porą, światło sztuczne, obiekt mały i ciemny.

Wszystkie zdjęcia robione z ręki.
Podglądanie to super sprawa.

pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 2 kwietnia 2008 11:12:12

Witam,

i dziękuję za dedykację ; gratuluję także zauroczenia Pleurothallidami...

Piszę dopiero teraz, bo z niewiadomych mi powodów nie dotarły do mnie maile z Orchidarium

Małe jest piękne, to wiadomo nie od dziś , ale na ogól można to odkryć dopiero na zdjęciach makro...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl