Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Oncidium Tiny Twinkle
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marek i Aga
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: środa, 7 maja 2008 09:02:16
Oncidium Tiny Twinkle kupiliśmy w 2006r na kiermaszu wystawy w Berlinie z metką Kargego. Roślina w momencie zakupu obficie kwitła ( trzy pędy kwiatowe z psb - tj. z kątów liści i trzeci na szczyce psb). U nas rośnie na parapecie, bez specjalnych zabiegów. Ubiegłe lato spędziła pod drzewem w ogrodzie. Przez całe lato kwitła z pojedynczych psb w miarę ich dorastania. Dopiero w tym roku zakwitła ze wszystkich młodych psb jednocześnie. Roślnę oceniamy jako łatwą w uprawie i bezproblemową.

mamy też prośbę do forumowiczów o pomoc w identyfikacji phragmipedium. Liście mają po ok. 40cm długości a pęd kwiatowy ok 60cm ale przypuszczamy, że roślina nie pokazała swoich rzeczywistych możliwości i faktycznie należałoby te wielkości zwiększyć co najmniej o połowę przy zapewnieniu właściwych warunków uprawy.

Kwiat ma wysokość 9cm a szerokość 16cm

Autor: arek
E-mail:  
Data: środa, 7 maja 2008 11:34:05
Witam

miłe dla oka to oncidium :-)

na mój gust to phrag. Sorcerer's Apprentice czyli longifolium x sargentianum

ale to tylko przypuszczenia

pozdr.
arek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 7 maja 2008 14:41:37
Witajcie,

chyba pan Arek ma rację, obejrzyjcie to;

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=11425&pg=1
Takie duże rośliny były dwie w Polsce. Moja pochodzi od Jerzego. Mam w tej chwili dwie nowe rozety ale na kwiaty się nie zanosi.

Gratuluję kwiatów na Oncidium. Miałam kilka roślin, albo było za sucho, mokro albo pojawił się przędziorek.

pozdrawiam
ewka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 9 maja 2008 18:16:25
tak jest to "moja była" i rzeczywiście jest to prag. Sorcerer's Apprentice i będzie kwitło i kwitło i kwitło... chyba, że ją zechcecie tak niefortunnie oczyścić jak ja z suchych listków i zetniecie łodygę z kwiatem z rozpędu
Gratuluję wam "oka"
pozdr.
beata

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl