Witam,
Zimą pod świetlówkami, ze sporadycznym podlewaniem, bez nawożenia - potraktowane, jak jednoliścienne ...zakwitły . Mogę więc śmiało napisać, że są łatwe w uprawie .
Pozdrawiam
Ania
Witam,
A ja znalazłam dwie doniczki C. skinneri alba (skleroza nie boli, ale kosztuje..)i jedna ma pąki, a druga ani myśli kwitnąć. Tylko gdzie się podziała moja zwykła, różowa C. skinneri .
Witam
i gratuluję! Piękne kwitnienia!
U mnie co roku różowa kwitnie na początku kwietnia lub na przełomie marca i kwietnia. W tym roku po raz pierwszy zakwitła mi forma alba. Tu składam podziękowania dla Beaty Prokopiuk, która zdobyła dla mnie tę katleję. Na drugą, ale kupowaną C. skinneri alba, jeszcze poczekam, była zbyt mała, aby zakwitnąć.
To rzeczywiście wdzięczne i według mnie łatwo kwitnące storczyki; godne polecenia!
Jak to jest z tą formą alba, powinna być czysto biała w środku trąbkowatej warżki, czy może mieć plamkę? Sporo zdjęć pooglądałam w necie i wszędzie jest z delikatną ciemniejszą plamką, nie jest wyszczególniana jako semi-alba. Po prostu C. skinneri alba.
alba powinna być czysto biała , jeżeli są jakieś przebarwienia w trąbce, to jest to semi-alba. Nie wiem czy to dla "zmylenia przeciwnika", czy niewiedza, ale tak bywają opisywane
Mario, czy te przebarwienia występują zawsze w tych samych miejscach? może się źle chromosomy połączyły ... nie wiem... chyba to jakiś błąd.
Natomiast zacytuję fragment z arkusza uprawy Cattleya skinneri z tej witryny :
"Rośliny i kwiaty C. skinneri zwykle różnią się bardzo niewiele, ale znaleziono kilka klonów czysto białej formy alba. Białe formy najczęściej spotyka się w Kostaryce, ale były też widziane w Gwatemali. Forma pół-biała ma jedynie purpurową plamkę przy podstawie warżki. Rośliny te uważane są za var. occulata, natomiast w kolekcjach są zwykle opisane jako var. alba. Zgodnie z Dr. Carl Withnerem takie rośliny powinny być opisane jako var. occulata alba."