Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Aeranthes grandiflora
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Emilia
E-mail:  
Data: czwartek, 22 maja 2008 13:01:37
Witam,chciałam zaprezentować Aeranthes grandiflora Lindl.,które zakupiłam w ubiegłym roku jako roślinę mającą zakwitnąć w nadchodzącym sezonie-czyli wszystko się zgadza.Pędy kwiatowe u tego rodzaju są bardzo długie;u mnie zakwitł pierwszy kwiat na zaledwie 10cm pędzie(sukcesywnie będzie się wydłużał) i ma następne pączki.Podoba mi się kolorystyka-świeży,zielony,przezierny kolor.
Gatunek monopoidalny,odkryty przez Johna Lindleya,mały epifit pochodzący z wysp Reunion,Comoros i Madagaskaru.Rośnie do wysokości 1499 m n.p.m.Pachnie głównie nocą i wieczorem.Temperatury preferuje ciepłe do umiarkowanych.Kwitnie od maja do sierpnia,rozwijając kolejno pojedyncze kwiaty.Pędu kwiatowego nie należy obcinać,aż całkowicie nie zaschnie,gdyż może po jakimś czasie ponownie zakwitnąć.
Kompletnie bezproblemowa roślina.Dla mnie bomba!

A tu faza "dziobaka",czyli pąk

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 22 maja 2008 13:18:57
Hmmm, jeden z moich ulubionych gatunków, szkoda tylko że one mnie nie lubią, chyba mają u mnie za chłodno Gratuluję sukcesu uprawowego i tylko gwoli ścisłości: epitet gatunkowy piszemy małą literą czyli Aeranthes grandiflora.

pozdrawiam i życzę długiego kwitnienia
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 15:02:04
Ogromny kwiat - swietna roslina - gratuluje!

Nastepnym razem prosze zrobic fotki nie pod swiatlo

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 18:25:33
Ach dziękuję,dziękuję.Na ten epitet gatunkowy jakoś nigdy nie zwróciłam uwagi,ale skoro tak jest,to trzeba się dostosować. A ze zdjęciem pod światło,to tak szybko i łatwo i nie trzeba kombinować z kadrem... hehe

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 23 maja 2008 20:45:01
Dla mnie tez bomba i strasznie zazdroszcze tego kwitnienia . Mam arachnites juz drugi rok i nic . Trzymam cieplo, ma troche sloneczka, ale moze za malo wody. Moge Pania poprosic o kilka wskazowek ?
Z pozdrowieniami
Wanda
P.S. Widzialam (na zdjeciu ) starszy egzemplarz, dosc rozrosniety, z co najmniej dwoma pedami i ponoc kwinacy prawie bez przerwy, moze i Pani sie uda

E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 07:53:36
Witam,u mnie stoi na wschodnim parapecie,a podlewany jest mniej więcej co ok 6 dni.Nawożony raz w miesiącu.Temperatury oscylują wokół 20 stopni z nocnym spadkiem ok 3-4 stopni.Mam nadzieję,że pęd będzie się cały czas wydłużał i ciągle kwitł.Życzę Państwu również takich kwitnień i pozdrawiam

Data: sobota, 24 maja 2008 16:32:05
Dziekuje ,
to raz na 6 dni jednak niewiele mi mowi . Czy storczyk wyraznie przesycha miedzy podlewaniami?
Wanda

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 24 maja 2008 18:56:39
Zmieniłem wszędzie na "grandiflora" z małej litery - w tytule i w tekście.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: niedziela, 25 maja 2008 20:48:01
tak,wyrażnie przesycha między podlewaniami

Data: poniedziałek, 26 maja 2008 13:27:14
Dziekuje