Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya luteola
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: środa, 28 maja 2008 17:31:25
Witam,
Kwitnąca Cattleya luteola, Lindley 1853 (C. meyeri, Epi. luteolum, C. sulphurea) była moim marzeniem od dawna. Niestety kupić ją nie było łatwo. W końcu jednak się udało. Dostałam niezbyt ciekawie zapowiadający się egzemplarz, który po wyjęciu z doniczki rozsypał się na dwa marne kawałki. Posadziłam po swojemu, powiesiłam przy południowej szybie i dalej szukałam większej, lepiej rokującej rośliny. Zimę spędziła niemal bez podlewania, ale miała cały czas wilgotność około 80% i zapewniony ruch powietrza. Jakieś 3-4 tygodnie temu, przed planowanym wyjazdem, kiedy podlewałam swoje storczyki wyrzuciłam mniejszą część C. luteola, bo całkiem zmarniała. Pozostała część miała podmarszczone liście i suchą pochewkę. I nagle dziś, wieszając przy szybie Renanthera zobaczyłam kwiaty, które mnie kompletnie zaskoczyły, ale i ogromnie ucieszyły

Zdjęcie robione w słońcu

i w cieniu

i cała roślna w pomieszczeniu, zdjęcie z lampą.

To, co przeczytałam na temat uprawy C. luteola nie bardzo zgadza się z moim postępowaniem. Kwitnienie też jest zbyt wczesne, bo źródła podają październik-listopad, ale najważniejsze, że zakwitła .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 maja 2008 17:42:26
Super ! Moje gratulacje !!! To zaiste zaskakujące jak niektóre 'nierokujące' rośliny potrafią nas ucieszyć. Mam nadzieję że to kwitnienie jest zapowiedzią nowego przyrostu i długiego szczęśliwego życia rośliny.
Mario możesz napisać jaka jest długość pb z liściem i wielkość kwiatu ?

pozdrawiam
Sandra

Data: środa, 28 maja 2008 18:06:31
Sandra, dziękuję . Psb mają po 5cm, liście około 8cm, a średnica kwiatu też około 5cm. Zapachu w tej chwili nie wyczuwam, ale dopiero zakwitła i łudzę się, że będzie pachniała.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 28 maja 2008 18:20:09

Mario, u mnie w pracy w zeszłym tygodniu też kwitła ta śliczna (zwłaszcza kolor ), malutka cattleyka i delikatnie pachniała, przynajmniej przed południem. I była raczej w stanie wskazującym... na ochotę do zejścia , ale chyba przeżyje...

Gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 28 maja 2008 18:27:14
W pracy? To gdzie Ty Grażyna pracujesz? Może bym wpadła na kawę

Jeśli mi padnie to maleństwo, to będzie ogromna strata, bo lepszej póki co nie udało się namierzyć.

Z pozdrowieniami, Maria

Data: środa, 28 maja 2008 18:37:31
Grażyna, ja proszę o zdjęcia. I nie mów mi, że nie zrobiłaś, bo to do Ciebie niepodobne

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 28 maja 2008 18:58:29

Nie mam zdjęć , ja tam pracuję i baaaaaaaaaaaaardzo rzadko mam możliwość fotografowania...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl