Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum echinolabium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 10 czerwca 2008 23:17:58
Była już kategoria 'największa roślina', teraz czas na kategorię 'największy kwiat'

Bulbophyllum echinolabium pochodzi z Borneo, Celebes i Sulawesi. Ma jedne z największych kwiatów w obrębie gatunku. Pęd kwiatowy może osiągnąć do 70 cm długości, a sam kwiat do 40 cm. Kwiaty otwierają się sukcesywnie więc jest nadzieja na przedłużone kwitnienie. Zapach nie jest specjalnie przyjemny ale tym razem przynajmniej się nie roznosi i aby go poczuć trzeba wetknąć nos.
Roślina jest dość spora, ale rośnie porządnie 'w kupie'.

Wymaga ciepłych warunków.

Najciekawszą częścią kwiatu jest warżka, która wygląda i działa dokładnie tak jak wahadło od zegara

Jak to zwykle nie spodziewałam się pędu kwiatowego, myślałam że to nowy przyrost wyrastający ze starej pseudobulwy:

Pąk przyjemnie się wydłużał:

Aż w końcu:

To bulbo chodziło za mną od zawsze. Nawet kiedyś próbowałam z sadzonką ale w końcu kupiłam sobie dorosłą roślinę i nie żałuję

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 11 czerwca 2008 02:24:44
Piękne!

Moją roslinę numer jden szlag trafił, mam inną juz dłużej od pierwszej, narazie jednak oprócz jędrnych bulw i klujących się trzech nowych przyrostów nic nie zapowiada co by chciało zakwitnąć - podobnie mam z sulawessii - coś im brakuje, albo mają za dobrze heh.

A moje było już tu pokazywane więc się przypomnę, a co
http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=1&r=10339

Pozdrawiam i do zobaczenia za 10 godzin Sandro ;-)

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 11 czerwca 2008 07:00:26
Rzeczywiście kwiat robi niesamowite wrażenie!Zestawienie koloru warżki z płatkami okwiatu jest bardzo ciekawe - gratulacje! - pozdrowienia z Kielc!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl