Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 18 lutego 2004 20:32:38 |
Według:
Jay’s Internet Orchid Species Encyclopedia to
Gongora unicolor Schleckter 1923
Synonim Gongora donckelaariana Lem. 1858; Gongora truncata Lindley 1843
1. Epifit o bardzo długiej i dużej masie korzeniowej – u mnie rośnie posadzona do wiadro w mieszance składającej z keramzytu, chipsów kokosowych, ziemi do storczyków.
2. Pachnie – być może, nie wyczułam
3. Stanowisko lekko zacienione – u mnie rośnie podwieszona prawie przy szybie południowego okna
4. Temperatura od bardzo wysokiej (24-30C) do wyraźnie zimnej (10-13C) średnio w nocy – u mnie w dzień 22C i wyżej jak zaświeci słońce, nocą do stycznia miała 14C teraz 18C.
5. Kwitnie w lecie – pierwszy pąk na pędzie kwiatowym rozwinął się 17.02.2003, dziś są już wszystkie rozwinięte, ma 20 kwiatków. Kwitnie na bardzo długich pędach do 74cm długich – mój ma 70cm. Pędy wyrastają spod nasady bulwy, trzeba uważać przy oprysku bo potrafią zgnić.
6. Kwiaty otwierają się równocześnie – tak też było w zeszłym roku, w tym roku jest wyjątek od reguły.
7. Kwiaty utrzymują się przez tydzień – pewnie tak, ponieważ nie zdążyłam zrobić zdjęcia w zeszłym roku jak kwitła, mówiąc sobie mam jeszcze czas.
8. Rośnie w Meksyku, Belize, Gwatemali i Hondurasie w mokrych górskich lasach na wysokości 150-950m nad poziomem morza.

Kwiat niezwykle delikatny w budowie i swoim kolorycie,na tym pędzie który już się wykształcił ma 20 takich kwiatków

Bulwy - ta największa bulwa to przyrost 2003 roku, mam ją od 2002 r. Widać następny pęd kwiatowy. Taki pęd rozwija się około trzech miesięcy

Podłoże - roślina rośnie w wiadrze w którym są nawiercone otwory w dnie i ścianie wiadra. Widać jak wspaniale rośnie mech i chyba inne małe roślinki.

Doniczka/wiadro - zdjęcie raczej marne, ale jak pisze Pan Witold Hanak na swojej stronie "Przede wszystkim funkcjonalność i wygoda środowiskowa roślin - wygląd aranżacji odsuwamy na dalszy plan"
Pozdrawiam i zachęcam innych.
Ewka |
|
|