Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum pectenveneris
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga i Marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: sobota, 21 czerwca 2008 14:21:46
Jak wszyscy to wszyscy. Babcia też...
Tomek sie chwali to i my. W zeszłym roku na łódzkiej wystawie ( z pod płaszcza jak Prince Polo) kupiliśmy od Sandry bulbo na korku. Czasu nie mamy, rośliny zaniedbane ale .... Zaczęło się od czegoś wielkości szpilki krawieckiej :

małe toto i niepozorne. Wyrastało prawie dwa miesiące i stwierdzam, że nawet ja to widzę.

Kwiatki mają długość ok 5 cm i szerokość ok 3-4mm. Bardzo wdzięczna roślinka i mało wrażliwa na brak czasu . Polecamy.

Autor: GR
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: sobota, 21 czerwca 2008 17:57:23
Bardziej wygląda na bulbophyllum tingabarinum
http://www.orchidspecies.com/orphotdir/bulboptingabarinum.jpg
a do wymienionego w tytule nijak nie podobne
http://www.orchidspecies.com/bulbpectinveneris.htm

E-mail:  
Data: sobota, 21 czerwca 2008 19:55:43
Słuszna uwaga. Porównałem zdjęcia z roślinką i pokrój liści i bulw również odpowiada b.tingabarinum. Nie sprawdzałem wcześniej gdyż pierwszy raz mam co innego na metce a co innego w doniczce(na korku). Niemniej polecam roślinę nadal. O wiele łatwiej utrzymać ją w dobrej kondycji niż np. haraelle. Rośnie i kwitnie na parapecie.

Autor: GR
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: sobota, 21 czerwca 2008 20:19:04
Szukałem dalej i znalazłem źródła, dla których obie nazwy są synonimami:
http://www.bulbophyllum.at/index.php?l=polish

E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 22 czerwca 2008 09:34:15
Dzieki serdeczne. Przejrzalem wskazane lokalizacje. Moja roślina dokładnie odpowiada zdjęciom z wiedeńskiej strony - gdzie B. pectenveneris występuje tylko jako synonim dla B. tingabarinum. Natomiast zamieszanie wprowadziło nam IOSPE gdzie pod hasłem B. tingabarinum umieszczono fotografie "naszej" rośliny natomiast pod hasłem B.pectenveneris jest roślina o innej barwie kwiatów ale także o inaczej wyglądających psb i liściach(zdjęcie całej rośliny).
Nie wiem co o tym sądzić. Sekcja cirrhopetaloides jest bardzo duża. być może w IOSPE nastąpiła zamiana zdjęć a być może są to odmiany barwne w tym samym gatunku

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 22 czerwca 2008 22:17:06
Gratuluję!

Ja chyba tez mam od Sandry ładnie przyrasta ale o kwiatach nie było mowy a juz jest trochę ze mną

Wg mnie chyba to te same rośliny czyli jestem za opcją że to synonimy...

A kolory kwiatków mogą być zielony, kremowy, łososiowaty, pomarańczowy czerwony, rudoczerwony itp.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 24 czerwca 2008 23:29:52

A jak z zapachem?

W pracy mam za plecami 3 aktualnie kwitnące Bulbophyllum tingabarinum. Zapach, a raczej smrodek rozdeptanych pluskwiaków jest odczuwalny na odległość ok. 1 m. Ale parasolki ładne, czerwone...

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 25 czerwca 2008 08:49:09
Pani Grażyno, kwitła jedna parasolka którą oczywiście próbowałem wąchać ale z miernym rezultatem. raz w godzinach południowych wydawało mi się że coś wyczuwam, raczej mało przyjemnego ale było to na granicy wyczuwalności. Jak zakwitnie następny kwiatostan to się przyłożę...

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl