Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Stanhopea Bird of Prey
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 23:25:15
W czwartą rocznicę odejścia mojej mamy ptak modlitwy otworzył swoje skrzydła...

heh tylko to prey przez 'e' a nie 'a' to drapieżny ptak...

Stanhopea Bird of Prey to krzyżówka Stan. jenishiana x Stan. nigroviolacea, zacni rodzice zacny kwiat. Miałem okazję zaczarować się na wystawie w Peterborough dziesiątkami różnych kwitnących gatunków i hybryd Stanhopea - nigdy nie sądziłem, że niektóre z tych kwiatów potrafią być taaak ogromne. Zapach był niewiarygodny ale od zupełnie chemicznych niemal trucizn do bogatych, kwiatowych, waniliowych i innych bliżej niezidentyfikowanych. Moja roślina właśnie pachnie całkiem przyjemnie a pojedyńczy kwiat ma wymiary 12 x 12 x 9 cm. Na wystawie można było nabyć niemal wszysto z tego rodzaju od gorliwego wielbiciela i hodowcy tych i pokrewnych im orchideii - R.J. Hartley'a. Ponieważ nie miałem zbytnio dośwdczenia pozwoliłem sobie wybrać jedną z dorodniejszych roślin, która dobrze wróżyła. A efekty tego takie są:

Pozdrawiam serdecznie

Piotr Markiewicz

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 27 czerwca 2008 07:48:58
Wspaniałe kwiaty!- robią porażające wrażenie i dodatkowo super ciekawy zapach - gratulacje! i pozdrowienia z Kielc.

Autor: Kaśka
E-mail: ewa.grabowska@gmail.com
Data: piątek, 27 czerwca 2008 13:11:39
Nieważne czy "e" czy "a" - to po prostu "niebiański" ptak - w 100% Mama nad nim czuwała. Dla mnie jest cudowny w swojej drapieżności. Gratuluję kwitnienia i zazdroszczę (zdrowo) codziennego z nim obcowania.
Pozdrawiam
Kaśka

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 27 czerwca 2008 14:22:11
Jak długo kwitła, jak długo pachniała? Marta

E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: piątek, 27 czerwca 2008 23:20:11
Dziękuję

za dobre słowo

Marto kwiaty rozkwitły dopiero wczoraj, i pachnie też od wczoraj W sumie trochę miodowo, waniliowo i jeszcze coś ostrego jest w tym wszystkim. Mam nadzieję, że koło tygodnia wytrzymają - zobaczymy. Polecam poczytać ciekawą prezentację o jednym z rodziców (Stanhopea tigrina - przyp. Stanhopea nigroviolacea to o ile się nie mylę synonim Stanhopea tigrina var. nigroviolacea) i innych stanhopeach na tym forum:

http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=2144&pg=1

i w dziale A-Z

oraz na stronie Ewy:

http://www.hejstorczyki.pl/prezentacje_07/stanhopea_tkusibab/prelekcja_tkusibab_stanhopea_krakow_07.htm

Pozdrawiam

Autor: Agar
E-mail: agarorchid@wp.pl
Data: środa, 7 stycznia 2009 09:47:33
Witam i gratuluję przepięknych kwiatów Ja mam Stanhopea tigrina, mam nadzieję, że latem też zakwitnie Nie mam niestety doświadczenia w uprawie tych storczyków, dlatego chciałabym zapytać w jakim podłożu uprawia Pan swoją roślinkę? Jak kupowałam swoją była umieszczona w zwykłej doniczce w korze sosnowej, przeniosłam ją do koszyczka wypełnionego mchem torfowcem, ale nie wiem, czy to wystarczy ? Czy okno południowo-zachodnie dla stahhopei jest odpowiednie? Jak często nawozi Pan swoją ślicznotkę? Pozdrawiam serdecznie

E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 lipca 2011 13:35:14
W ciagu wielu przeprowadzek w ciagu ostatnich 2 lat i historii typu polamany ped itd, nie wiele oprocz lisci mialem z tej roslin pociechy. Ale w tym roku w koncu udalo sie i byly 3 pedy 4+5+5=14 kwiatów!!! Jeden sie troche spoznil i nie bylo wspolnej fotki za to kwitnienie sie troche przedluzylo, choc nagle upaly w UK nie pomogly przetrwac kwiatom za dlugo.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: poniedziałek, 4 lipca 2011 22:44:44
Wspaniałe kwitnienie,gratuluję, kiedy się doczekam u mojej chociaż jednego kwiatu...

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: wtorek, 5 lipca 2011 11:55:33
Witam
Kwitnienie, że ho, ho!!!
Piotrze, ale Cię cudnie obdarzyła Ta stanhopea! Niesamowita ilość kwiatów!
Nic na to nie poradzę, STRASZNIE zazdroszczę! U mnie ten rodzaj tylko idzie w liście i... żadnego kwitnienia
Patrząc na Twoje efekty uprawy będę musiała solidnie przeanalizować warunki, jakie zapewniam. Gdzieś muszę robić błędy...
Nasyciłam oczy tak pięknym kwitnieniem i teraz cały dzień będę o nim myślała. Może mi się też kiedyś uda?
Gratuluję Piotrze!!!

Pozdrawiam,
Anna

E-mail:  
Data: środa, 6 lipca 2011 14:20:34
Moze za malo swiatla lub/i za cieplo - zima szczegolnie?

Pozdrawiam

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl