Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya schofieldiana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: piątek, 18 lipca 2008 14:42:14
Witam,
Chciałabym się pochwalić, myślę, że największym osiągnięciem w ciągu 3 lat mojego 'obcowania' ze storczykami. Zakwitła mi bowiem Cattleya schofieldiana. Wszakże jednym kwiatem, ale za to jakim .
Roślinę kupiłam w listopadzie 2006 r., bo ...podobała mi się nazwa .
W ubiegłym roku wypuściła całkiem ładną pseudobulwę, ale nie zakwitła. Myślę, że miała zbyt ciemno, pomimo południowego okna. Poza tym zimą jej nie przechłodziłam, bo nie wiedziałam, że trzeba. Te oznaczenia termometrów w encyklopedii odczytałam jako warunki umiarkowane i efekt był taki, jaki był.
Na początku tego roku zaczęła znowu rosnąć i z koniecznści w maju wylądowała w tunelu foliowym, czyli prawie na zewnątrz. W dzień ponad 35*C, nocą czasem ledwo 10*C. Nie wiem do końca, czy to spowodowało, że się 'zebrała' i zakwitła, czy już wcześniej miała taki zamiar .
A może tylko miałam 'farta'. Oby takich więcej .

Pozdrawiam
Ania

To dzisiejsze zdjęcie. Faktycznie, wielkość kwiatu jest taka, jak w opisie z encyklopedii, czyli ponad 15 cm szerokości. Kwiat nie rozkłada się całkiem na boki, ale jeden płatek ma ok. 8cm.

Zdjęcie z 06.06.2008r.

A tak wyglądała prze tygodniem.

Pseudobulwa na ktorej zakwitła ma 10cm. Poprzednia -13cm.

Jeszcze raz na 'wiwat'

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 18 lipca 2008 14:57:34
Rzeczywiscie robi wrazenie - szczere Gratulacje

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 18 lipca 2008 15:06:12
Wspaniała, serdeczne gratulacje!. Widać ,że to zdrowa i dorodna roślina. W naturze osiąga nawet do 1 metra wysokości, a kwiaty mają do 10 cm średnicy. Wielokrotnie była mylona z Cattleya granulosa, ale jest od niej większa , kwiaty ma większe i bardziej "kropkowane". Schofeldiana w swoim środowisku kwitnie jesienią, a granulosa wiosną.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 18 lipca 2008 15:21:30
Tomku jak do 10cm skoro ta ma pewnie z 15 cm srednicy kwiaty ??

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: piątek, 18 lipca 2008 15:24:06
Witam !

Chciałam zaklnąć z zachwytu , ale tak publicznie nie wypada. Wobec tego popatrzę, popodziwiam .
Aniu, gdzie Ty te metry zmieścisz o których pisze Tomek ???

Pozdrawiam Iwona

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 18 lipca 2008 18:36:50
10 cm - to wymiary z "natury" ( tyle podaje literatura). Wspaniałe warunki uprawy powodują ,że rośliny, a także kwiaty - są większe i jest ich więcej.
Bardzo często nasiona są traktowane związkami chemicznymi , które zwiększają ilość chromosomów rośliny ( 3N, 4N ) a przez to i wielkość kwiatów. Dodatkowo nie dają się wtedy rozmnażać, co cieszy producentów.
pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl