Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya gaskelliana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 18 lipca 2008 18:59:56
Trudno się czymś pochwalić po takiej piękności jak Cattleya schofeldiana, ale ego hodowcy powinno zostać zaspokojone, więc przedstawiam kolejną katleję z mojej kolekcji : Cattleya gaskelliana var. semialba.
Rośnie u mnie od zeszłego roku razem z innymi gaskellianami w różnym wieku. Wszystkie rosną bardzo intensywnie, w typowym podłożu dla epifitów. Gaskelliana nie lubi zbyt dużo wilgoci, więc podlewam je jak już dobrze przeschną. Zimą kilka tygodni całkiem sucho, a wraz ze zwiększeniem się długości dnia - co kilka dni lekkie zraszanie podłoża. Chorób nie stwierdziłem - nawet wełnowce je omijają !
Kwitnie w okresie od czerwca do września. Ma jedne z największych kwiatów wśród katlejastych - ustępuje tylko warscewiczii ! Występują różne odmiany barwne, ja uprawiam semialbę, albę , coerulee i tipo.

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: piątek, 18 lipca 2008 19:15:17
Dla mnie bomba . Taka elegancka, dostojna . Po prostu śliczna

Wielkie gratulacje !!! Mnie takie piękności nie lubią . Ale z przyjemnością je podziwiam.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: piątek, 18 lipca 2008 21:03:26
Jakie to piękne !!!!! Gratuluję bo zapiera dech
eh...ciekawe kiedy ja się doczekam takich piękności

Data: piątek, 18 lipca 2008 21:45:38
Iwona - przecież sama uprawiasz wiele pięknych storczyków, to jak niby one Ciebie nie lubią ?
Tomek

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 19 lipca 2008 06:12:41
Witam,
Dziękuję za pochwałę; mnie się po prostu udało, ale to Pan od lat 'skutecznie' uprawia katleje( bo chcą kwitnąć) i wie o nich tak wiele .
Śliczna jest ta gaskelliana i 'podoba' mi się, że nie potrzebuje częstego podlewania. Wpisuję ją na listę 'chciejstw'. Spora ta lista, a okien się już nie da powiększyć .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: sobota, 19 lipca 2008 08:48:59
Tomek,

Niektóre nie mają wyjścia . Ale takie piękne gatunki katlejastych to dla mnie nie ta półka Niemniej podziwiam i to bardzo .
A Ty byś mógł więcej się chwalić. Z ogromną przyjemnością pooglądamy wszyscy. I pozazdrościmy

Pozdrawiam Iwona

Data: poniedziałek, 6 października 2008 08:18:50
Witam!
Wznawiam wątek ponieważ zakwitła Cattleya gaskeliana var. alba. To także jej pierwsze kwiaty, ale w odróżnieniu od semialby było ich 5 na dwóch kwiatostanach. Duże kwiaty, zwracające uwagę czystą bielą płatków i intensywny zapach wypełniający w południe cały dom. Gaskeliana alba zdecydowanie wspięła się na szczyt listy moich faworytów .

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 4 lipca 2010 18:07:27
Hehe są już dwa kolory to ja dodam trzeci zapewne najnormalniejszy. Jest to mój debiut w Catlleyastych Jakoś wygląda ciut inaczej, nie wiem, czy się jeszcze powykręca? Bo to chyba drugi dzień po otwarciu. Jak rozprostować mój kwiat to ma jakieś 15 na 17 cm, więc tu chyba jest ok I pytanie jak długo się utrzymuje ten kwiat?

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 4 lipca 2010 19:09:05
Gratuluję Piotrze! Widzę,że Ciebie również wzięły Cattleye! Życzę sukcesów w ich uprawie.Pozdrawiam Wiktor.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl