Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis lobbii
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka Parda
E-mail: agnieszka_parda@o2.pl
Data: czwartek, 16 października 2008 17:25:31
Przed chwilą dotarł do mnie mój nowy nabytek - Phalaenopsis lobbii. Ten miniaturowy storczyk w naturze rośnie we wschodnich Himalajach, ale domyślam się że w tych niższych, ponieważ wyczytałam też, że występuje na wysokości 300 do 500 m n.p.m. W miejscu występowania panuje klimat z wyraźną ciepłą porą deszczową (temp. w dzień ok. 30 C) i chłodniejszą porą suchą (temp. w dzień ok 20 C). Rośnie epifitycznie na starych drzewach w szczelinach z dużą zawartością próchnicy. Jest niewielki - liście do 13 cm, kwiaty pachnące. Toleruje więcej światła niż inne gatunki tego rodzaju, ale lepiej bezpośrednio nie nasłoneczniać. Wilgotność latem 75-85%. Powinien przejść zimowy okres spoczynku by zakwitnąć od stycznia do marca. Podobno dobrze rośnie na kawałkach kory, mój jest na razie w doniczce, ale kusi mnie żeby spróbować uprawy na korku. Jestem początkującym storczykarzem, wiec jeśli ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia w uprawie tego gatunku, chętnie przyjęłabym jakieś rady.
A oto moja roślinka, niestety jeszcze nie kwitnie :

Autor: Agnieszka Parda
E-mail: agnieszka_parda@o2.pl
Data: czwartek, 16 października 2008 17:28:40
Przeczytałam też, że może mieć 1-2 liście, mój ma 4

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: czwartek, 23 października 2008 21:21:44
Pani Agnieszko,
o uprawie tego phalaenopsisa wiem tyle co i Pani, ale te egzeplarze, ktore widzialam na zywo byly uprawiane na korku. Nie namawiam do tej zmiany, bo nie wiem w jakich warunkach go Pani uprawia i jaka moze mu Pani zapewnic wilgotnosc powietrza.
Zamieszczam ponizej zdjecie wspanialego okazu, pochodzacego z kolekcji wloskiej orchidofilki specjalizujacej sie w uprawie i krzyzowkach phalaenopsisow, a ktory wlascicielka trzyma oburacz (te dwa egzemlarze, ktore dotad widzialam swobodnie miescily sie na mojej dloni). Niestety, tego zdjecia nie robilam ja, zamieszczam je na forum za zgoda Filippa, ktory mial przyjemnosc podziwiania tej bardzo bogatej kolekcji phalaenopsisow botanicznych.

Zycze powodzenia w dalszej uprawie
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl