Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cycnoches barthiorum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: niedziela, 26 października 2008 19:33:42
Witam,
Cycnoches barthiorum (G.F.Carr & Christenson 1999) pochodzi z Kolumbii. Ja swoją roślinę przywiozłam kwitnącą we wrześniu 2007 roku, z wystawy w Krakowie. Była tu pokazywana. W grudniu 2007 roku, czyli po 3 miesiącach zakwitła ponownie na tej samej pseudobulwie. Byłam tym cokolwiek zaskoczona. Później weszła zwyczajnie w okres spoczynku, a wiosną pojawiła się nowa pseudobulwa, która teraz wydała piękne grono kwiatów.

Ten gatunek potrzebuje więcej światła niż inne, które mam i dobrze reaguje na silny ruch powietrza. Bardzo ładnie wtedy przyrasta.

A tak wygląda pojedynczy kwiat.

Tymczasem ciekawi mnie, czy będzie kolejny pęd na tej pseudobulwie. W każdym razie, w moim rankingu storczyków tego typu, jest na drugim miejscu po niezawodnym Catasetum fimbriatum.

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Rafal Szewczyk
E-mail: rafals323@wp.pl
Data: poniedziałek, 27 października 2008 07:39:01
witam.gratuluję kwitnienia.bardzo ciekawy kolor kwiatów.pozdrawiam.rafal.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 27 października 2008 15:00:32
Piękna i "zjawiskowa" orchidea!, ciekawy jestem czy pachnie - pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Data: poniedziałek, 27 października 2008 16:45:39
Panie Jarku,
Zapach jest ciężkawy, ziołowo-korzenny, ale wyczuwalny dopiero po wsadzeniu nosa w kwiaty.

Widzę, że niewiele już jest w stanie nas zainteresować i zaskoczyć. A może to chandra jesienna? Na poprawę nastroju proponuję kawałek (nie całą tabliczkę!) gorzkiej czekolady. Mnie pomaga .

To co Panie Jerzy, zamykamy?

Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: wtorek, 28 października 2008 11:27:19
Pani Mario,
wszystkie kwiaty, które Pani prezentuje zawsze wprawiają mnie wzachwyt, czemu od razu zamykać. Gdzie będziemy czerpać inspirację do powiększania swoich kolekcji?
Pani maile na forum czytam w pierwszej kolejności. Wiele pozycji w moim zbiorze zostało nabytych pod wpływem właśnie roślin pokazywanych prze Panią.

A cycnoches piękny oczywiście!!!

Pozdrawiam,
Dorota

Autor: Emilia Zygan
E-mail: catchya@o2.pl
Data: wtorek, 28 października 2008 19:02:16
Cudo!!! Roślina chyba rzadka w kolekcjach i ciężka do zdobycia.Sama poluję na nią od 2 lat ,bezskutecznie.Ilość kwiatów u Pani egzemplarza imponująca.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: środa, 29 października 2008 14:28:50
Witam !

Mario, podziwiam Twojego Cycnoches barthiorum . Zakupioną roślinę z kwiatami widziałam na żywo. Patrząc na zdjęcie tej rośliny zastanawiam się czy ten kwiatostan nie jest jeszcze dłuższy niż zakupiony. Widać, że roslina ma u Ciebie doskonałe warunki .

Pozdrawiam Iwona

Data: środa, 29 października 2008 15:46:30
Iwona,
Tu masz zdjęcie z ubiegłego roku.

Jeśli masz ochotę, to licz kwiatki dla porównania, ale będzie ciężko, bo to jest grono i tych z tyłu nie widać . A ponadto sama mu robiłaś zdjęcie w Krakowie i powinnaś je mieć u siebie. Zresztą na forum tu gdzieś też jest .

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 1 listopada 2008 10:59:45
Cudo ! Też widziałam na żywo i zakochałam się od pierwszego wejrzenia i też myślę że te twoje kwitnienie Mario jakieś takie lepsze jest ...

Ech, czemu Catasetinae mnie nie lubią

pozdrawiam
Sandra

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: sobota, 1 listopada 2008 10:59:47
Cudo ! Też widziałam na żywo i zakochałam się od pierwszego wejrzenia i też myślę że te twoje kwitnienie Mario jakieś takie lepsze jest ...

Ech, czemu Catasetinae mnie nie lubią

pozdrawiam
Sandra

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl