Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Panmorphia recurvipetala
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 2 listopada 2008 18:54:23

Witam,

niech Was nie zmyli ta nowa nazwa rodzajowa , to to samo co stary, dobry Pleurothallis recurvipetala (Barb.Rodr.) Cogn. 1896, Podrodzaj Specklinia, Sekcja Muscosae Lindl. 1842 .

Jest to ciepłolubny Pleurothallis, występuje w Brazylii, w okolicach Rio de Janeiro. Wiadomości w necie praktycznie nie ma , a przynajmniej ja nie znalazłam. Roślina nie jest wielka, długość ogonków liściowych to ok. 10 cm, listki mają ok. 4 cm. U mnie rośnie w akwarium, gdzie ma zapewnioną podwyższoną wilgotność, ale temperatury raczej niższe , bo wśród innych Pleurothallidów...

Synonimy: Lepanthes recurvipetala Barb.Rodr. 1881; Panmorphia recurvipetala (Barb. Rodr.) Luer 2006.

Ale skoro zakwitł, na razie jednym kwiatem wielkości ok. 6 mm, to i zdjęcia są ...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 3 listopada 2008 11:59:44
Bardzo fajne kolorki i ta urzésiona powieszchnia calkiem calkiem

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: danacharytoniuk@wp.pl
Data: piątek, 7 listopada 2008 12:32:32
Dzień Dobry!jestem tu pierwszy raz i mile zskoczona,szkoda,że tak pózno.
Nie mam idealnych warunków do uprawy storczyków ale jestem nimi oczarowana.
Przyrzekłam sobie ,że wszelkie nadwyzki z budżetu domowego będę przeznaczała na zakup storczyków.Kiedyś zakochałam się w rajskim ptaku-sterlicji kupiłam i niestety kwiat usechł.Mam nadzieje,ze uda mi sie kupic Macodes petola iAnguloa clowesii sa piękne! Piszę do Pani bo widze ,że jest Pani również wielbicielką storczyków i ma Pani juz doswiadczenie w uprawie. Liczę na dobre rady!
Pozdrawiam serdecznie,życze miłego dnia i weekendu!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl