Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium strongylanthum
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: monika w
E-mail:  
Data: piątek, 21 listopada 2008 09:32:10
Chciałam dzisiaj przedstawić Dendrobium strongylanthum (Rchb.f.1878). Występowanie: Himalaje (Chiny), Laos, Myanamar i Tajlandia. Rośnie na wysokości od 1000 do 2000 m. Lubi umiarkowane warunki uprawowe, ze wskazaniem na ich dolne granice temperatur. Kwiaty od 1 do 2 cm zebrane w kilkucentymetrowej długości kłosy. Synonimy Callista strongylantha (Rchb.f.) Kuntze 1891; Dendrobium ctenoglossum Schltr. 1921

Moje kwiatostany mają od 6 do 11cm długości,kwiaty osiągają do 2,5cm długości. Roślinę kupiłam już z malutkimi pędami kwiatowymi. Kwiatostany potrzebowały około trzech tygodni do pełnego rozwinięcia i choć kwitną już ponad miesiąc (w pełnym rozkwicie) nie zamierzają przestać.
Dendrobium mimo wiotkiej postury ma się dobrze więc mam nadzieję, że następne kwitnienia będą coraz obfitsze i równie długie.
Z pewnością warto mieć je w swojej kolekcji, choćby na nietypowy kolor kwiatów.

Starałam się zrobić jak najlepsze zdjęcia, ale nie jest to łatwe w przypadku tej rośliny.

pozdrawiam
Monika

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: piątek, 21 listopada 2008 16:54:41
Witam !

Piękna roślina Gratuluję kwitnienia !. Trudno mi ustalić ze zdjęcia wysokość tego dendrobium i proszę o podpowiedź. Miejsca brakuje na te wszystkie chciejstwa, a tu co rusz ktoś kusi

Pozdrawiam Iwona

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 18:26:18
Piękna, piękna. A jaka wyszukana forma. Nie piszesz czy pachnie?
pozdrowienia - Tomek

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 21 listopada 2008 18:47:17

Gratuluję i wpisuję na listę chciejstw . Śliczne....

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: piątek, 21 listopada 2008 22:02:20
Tomku, nigdzie nie pisze, że pachnie. U swojej piękności wydaje mi się, że w rannych godzinach (7-9) wyczuwam delikatny zapach migdałów.Ale nie wiem, czy to nie złudzenie. W tej chwili kwitnie tyle roślin, że zapach może się snuć od innych....

E-mail:  
Data: sobota, 22 listopada 2008 00:27:20
Zapomniałam dopisać informację dla p. Iwony - co do wysokości, to zmieści się wszędzie. Najdłuższa pseudobulwa nie przekracza 17 cm po wyprostowaniu. Po kwitnieniu zamierzam posadzić zielonym do dołu, gdyż nowe przyrosty są wiotkie i praktycznie rzecz biorąc każdy należałoby podpierać, a tego nie lubię.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: sobota, 22 listopada 2008 09:32:40
Witam !

Wydawało mi się, że spokojnie może rosnąć na podkładce w orchidarium, ok 20 cm to nie tak dużo
Dziękuję za potwierdzenie tej informacji

Pozdrawiam Iwona

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 25 listopada 2008 10:42:38
Bardzo fajne pédy kwiatowe - gratulujé roslinki!

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: poniedziałek, 16 listopada 2009 15:50:06
Wznawiam wątek, gdyż w tym roku mogę się pochwalić już całkowicie własnym kwitnieniem. Szczerze mówiąc, kupiłam roślinę w bardzo złej kondycji i nie bardzo wierzyłam, że przetrwa. Ale udało się, najgorsze już za nami i pod korą są już nowe przyrosty. Jest zdecydowanie ciepłolubne... ale to wiem dopiero od niedawna.

i tak trochę inaczej....

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 16 listopada 2009 17:18:10
Gratuluję jest piękne Fajnie, że ciepłolubne to może sobie jednak takie sprawię do mojego orchidarium

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl