Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya guttata
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 10:03:58
Witam,
Mam tę roślinę od jesieni ubiegłego roku, kiedy to przywiozła ją do mnie Beata P., wiedząc, że wszystkie katleje trzymam zimą pod świetówkami i uważając zapewne, że mając więcej światła, może u mnie zakwitnie. Miała dorodną pseudobulwę z pochewką.
Niestety po jakimś czasie pochewka zaschła i „nici” z kwitnienia . Ale katleja została na stałe.
W tym roku trzymałam ją pod folią od połowy maja do końca września. Podlewałam rozcieńczoną gnojowicą co 2 tygodnie, a wodą czasem i co 3 dni, jak były upały.
Całymi dniami ‘chodził’ nawilżacz i duży wiatrak, nie mówiąc o polewaniu ziemi w środku.
Wyrosła duża pseudobulwa i pokazała się pochewka. Zapytałam pana Tomka Sz., co robić dalej i okazało się, że moje ubiegłoroczne ‘wysiłki’ były odwrotne do potrzeb rośliny .
Guttata lubi bowiem ciepło i wilgotno przed kwitnieniem. Miała dość światła, było ciepło, pozostało więc podlewanie i codziennie rano zraszanie.
Powoli z pochewki zaczęły ‘wynurzać’ się pączki. Trwało to ponad miesiąc i … zakwitła!!! .
Wychodzi na to, że ona rośnie i kwitnie ‘jednym ciągiem’ – tak przynajmniej było u mnie. Czy to reguła, naprawdę nie wiem .

Pozdrawiam
Ania

Autor: agata0806
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 15:15:48
Piękna

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 22 listopada 2008 18:19:46
Pięęęęęęękna! A czy rzeczywiście pachnie słodko i jak silnie? Piękna .
Marta.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 23 listopada 2008 12:28:48
Jest piękna !. To dosyć trudna i wymagająca katleja. W naturze porasta wydmy , krzewy i nawet kaktusy na wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego. Praktycznie nigdy nie rośnie na drzewach, a bardzo często po prostu w piasku. Pseudobulwy dochodzą do 1m wysokości, guttata tworzy kępy o średnicy do 2m. Ja guttaty w swojej kolekcji jeszcze nie mam, ale kto wie...
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: niedziela, 23 listopada 2008 13:30:39
Aniu!

Gratuluję kwitnienia .
Tomek, jak ona się rozrośnie do tak dużej kępy, Ania na pewno odetnie Ci kawałek . I te 2 metry wysokości . Coraz bardziej mi się podoba. Tylko ja nie mam tej cierpliwości co Ania , więc to roślina nie dla mnie .

Pozdrawiam Iwona

Data: niedziela, 23 listopada 2008 19:46:25
Już się doczekać nie mogę. Głupie 5-6 lat i będzie moja .
Pozdrowienia - Tomek

E-mail: annazawodiak@wp.pl
Data: poniedziałek, 24 listopada 2008 06:55:00
Witam,
Dziękuję za zainteresowanie; ja też uważam, że jest piękna . Kwitnąca pseudobulwa ma 'tylko' 52 cm - do 2m jeszcze trochę.
Niestety, nie pachnie .
Panie Tomku, skoro Iwona obiecała, ja nie mam innego wyjścia, pod warunkiem, że obie, tzn. ja i katleja dożyjemy .
Pozdrawiam
Ania

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: sobota, 12 września 2009 16:51:01
Witam,
Do towarzystwa moja C.guttata leopoldii. Ma cudnie karbowane płatki i pachnie.

Z pozdrowieniami, MM

E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: niedziela, 13 września 2009 07:44:27
Witam,
Cudo!
Pasowałaby do mojej, nie sądzisz?.
Pozdrawiam
Ania

Data: poniedziałek, 14 września 2009 10:46:16
Mmmm, piękna ! Gratuluję wspaniałej rośliny . Moja leopoldii jeszcze w przedszkolu ( trochę większa siewka ).
Pozdrowienia - Tomek

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl