Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
sobota, 20 grudnia 2008 19:01:11 |
Witam,
Chyba przedświąteczny zastój dopadł ten dział , to może nadrobię, mimo iż w większości domów zapewne wre krzątanina. Ale polecam chwilę przerwy .
Rodzaj Trichosalpinx (Podrodzina Epidendroideae, Plemię Epidendreae, Podplemię Pleurothallidinae) obejmuje ok.100 gatunków występujących w Ameryce Środkowej i Południowej, a cechą charakterystyczną jest obrączkowa, żebrowana pochewka wokół pędu, której podobieństwo do owłosionej trąbki jest źródłem nazwy rodzajowej.
Jednym z przedstawicieli jest Trichosalpinx chamaelepanthes (Rchb.f.) Luer 1983, podrodzaj Tubella, którego nazwa gatunkowa wywodzi się od podobieństwa do rodzaju Lepanthes. Jest to miniaturowa roślinka o pokroju pełzającym/zwisającym, występująca w Kolumbii, Ekwadorze i Peru. To jeden z najpopularniejszych storczyków w Andach, ale nie ma odpowiednika w Ameryce Środkowej. Rośnie zwykle na karłowatej roślinności, w lasach na wysokościach od 750 do 3500 m, czyli można go uprawiać w dość szerokim zakresie temperatur. Nie potrzebuje wiele światła, ale na pewno bardzo wysokiej wilgotności, co znam z własnego doświadczenia, bo już ze dwa zasuszyłam na amen .
Łatwo się rozrasta tworząc gęste, długie kępy nitkowatych pędów. Okrągławe listki mają ok. 1 cm średnicy. Kwiaty wielkości ok.5-7 mm wyrastają zwykle parami u podstawy liścia. Istnieje wiele odmian kolorystycznych, najpopularniejszy jest kolor purpurowy, ale występuje także kolor żółty. Mój pokazał kwiatki żółtawo-białawo-zielonkawe , trudno właściwie określić ten kolor. Teraz szukam purpurowego, PEWNIAKA! . Mój, zamontowany na 6 cm podkładce, przebywa w chłodnym akwarium ze stałym ruchem powietrza.
Synonimy: Humboldtia chamaelepanthes (Rchb. f.) Kuntze 1891; Humboltia chamaelepanthes (Rchb. f.) Kuntze 1891; Lepanthes corazonis Schltr. 1915; *Pleurothallis chamaelepanthes Rchb. f. 1859; Pleurothallis microcharis Schltr. 1921; Trichosalpinx microcharis (Schltr.) Luer 1921.
I historia kwitnienia (zaczęło się kilka dni temu) w zdjęciach

Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|