Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Eria coronaria
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: wtorek, 23 grudnia 2008 02:31:45
Eria coronaria - Rchb. f. 1861 jeden z jej synonimów to Coelogyne coronaria, i może dlatego wpadła mi w oko. A zwyczajowa nazwa To Eria o ukoronowanej warżce.

Eria to chyba nie za bardzo popularny rodzaj, i może niedoceniony, a z tego co ostatnio udało mi się wyszukać bardzo zróżnicowany. Od mini niemal nudnych kwiatów, ginących przy zieloności rośliny, do wspaniałych dużych, ciekawie wybarwionych kilku lub pojedynczych kwiatach, często jednak w dużych w gronach jak wspaniale prezentująca się i pachnąca Eria hyacinthoides.

Tytułowa bohaterka zamieszkuje tereny Himalajów, Assam, Nepalu, Butanu, Myanamar, Tajlandii, wschodnich Indii, Tybetu, południowych Chin i Wietnamu, w częściowo liściastych jak i wiecznie zielonych lasach, na wysokościach od 500 do 2300 m n.p.m. Więc jest to chłodno jak i ciepłolubny epifit, a czasem też litofit na omszałych skalach wapiennych. Pęd kwiatowy pojawia się najczęściej jesienią lub zimą z 2-6 kwiatami, podobno pachnącymi delikatnie – ja nie wyczuwam nic na swoich, woskowymi, lekko chylącymi się ku dołowi. Na jednym z forów czytałem, że utrzymują się około 10 dni - trochę krótko, no ale zobaczymy jak to u mnie będzie – na razie są ze mną 8 dni i wyglądają całkiem dobrze i mają nieco ponad 4cm w szerz i 3cm wysokości.

Pozdrawiam serdecznie i świątecznie

Piotr Markiewicz

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 23 grudnia 2008 07:53:59
Piękne kwiaty Panie Piotrze!, przypominają mi trochę kwiaty cymbidium- świąteczne pozdrowienia z Kielc!

Autor: Emilia Zygan
E-mail: catchya@o2.pl
Data: wtorek, 23 grudnia 2008 20:25:09
Cudo!!! pozdrawiam świątecznie

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 23 grudnia 2008 22:54:16

Baaaaaaaaaaaaaardzo elegancka

Pozdrawiam świątecznie,
Grażyna