Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Psychocentrum (Trctm. lanceanum x Psychopsis krameriana)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2009 10:39:14
Prezentacja z dedykacją dla Piotra ponieważ kupowaliśmy rośliny razem, oczywiście wydawało mu się że wybrał tę ładniejszą ale moja zakwitła pierwsza Roślina zamontowana była na podkładce ale przesadziłam ją do doniczki. Wypuściła u mnie nowy liść, a z niego pęd kwiatowy który rozwijał się baaaardzo długo. Właściwie szybko urósł w górę ale rozwój pąków trochę trwał, były dość małe więc spodziewałam się niewielkich okrągłych kwiatków, ale spotkała mnie miła niespodzianka.

Mam słabość do tych mułowatych oncidiów (trichocentrów), ta krzyżówka podoba mi się ze względu na wielkość kwiatów (ok. 4cm).

Niestety nie pachnie

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr M
E-mail:  
Data: poniedziałek, 19 stycznia 2009 11:16:16
Sandra ty to mas zchyba krotka pamies

BYlo to u Pana Jana Coiepluchy jak wybieralismy i ty bylas pierwsza mi sie ostala ta gorsza roslina, ale za to lanie rosnie natomiast ja nie umiem dopreowadzic zadnych oslouchych do kwitnienia...

Natomiast co do tej rosliny to jest bardszo podejrzanan i chyba ktos - poewna Pani nas wrobila wcale to nie wyglada na ta krzyzowke...

http://192.192.42.4/tbgweb/cgi-bin/attachment.cgi?forum=63&topic=2767&postno=&type=.jpg&name=BDD5BEE3A4jA4pDS_1190464744

http://192.192.42.4/tbgweb/cgi-bin/attachment.cgi?forum=63&topic=2767&postno=&type=.jpg&name=BDD5BEE3A4jA4pDS_11
90464566

Pozdraewiam

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 20 listopada 2009 01:36:33
No za taki post powyżej to powinienem się wstydzić...

Prosiłbym o jego wykasowanie...

No i jak to różnie człowiek odbiera różne obrazy, po zobaczeniu fotek Sandry raz, że byłem rozczarowany, że to nie to co trzeba; dwa, że kwiaty nie wyglądały na jakieś bardzo atrakcyjne i myślałem nawet o sprzedaży rośliny, jednak ładnie rosła co mi się wcześniej nie zdarzało z roślinami o takich liściach. Jednak dopiero ogromne wahania jak sadzę temperatur noc/dzień i duże ilości światła w lato (roślina po moich kilku przeprowadzkach wylądowała w końcu na zewnątrz w 'ala' greenhouse) zainicjowały kwitnienie... a że roślina stała na górnej półce pęd się nie mieścił więc zaczęły się manipulacje, między czasem temperatura zupełnie się ochłodziła, roślina poniewierana tak straciła z połowę pąków, a miało być nawet więcej niż u Sandry..., ale uf jednak kilka się uchowało, i naprawdę bardzo jestem zadowolony z nich.. Kwiat jest w środku woskowaty, dokładnie ma 4.5cm szerokości i 5.5cm wysokości.

Poszukiwania nazwy raczej doprowadziły mnie, że ze sporym prawdopodobieństwem może to być taka krzyżówka:

Oncidium Kuquat x Haematochilum = [splendidum x ( lanceanum x luridum)] x ( lanceanum x luridum)

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl