Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Miltonia spectabilis var. moreliana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 12 sierpnia 2004 13:15:34
Ta miltonia także była na mojej liście od wielu lat. Roślinę przedstawioną na fotografiach kupiłem w zeszłym roku. Uprawa jest bardzo prosta, gdyż gatunki Miltonia nie są tak wymagające, jak Miltoniopsis. Rosną bardzo dobrze uprawiane epifitycznie na podkładkach lub w przepuszczalnym podłożu, które powinno przesychać między podlewaniami. Uprawia się je zwykle w temperaturach umiarkowanych, ale dość łatwo dostosowują się do warunków cieplejszych i chłodniejszych - to z powodu szerokiego zakresu ich środowisk naturalnych. Nie przechodzi rzeczywistego okresu spoczynku, chociaż zimą nalezy nieco ograniczyć podlewanie. Pełne informacje o uprawie tego gatunku można znaleźć w dziale Storczyki od A do Z.

Miltonia spectabilis jest raczej małym storczykiem - roślina nie przekracza wysokości 20-25 cm. Kwiat jest stosunkowo duży - 8 cm średnicy. Ponieważ moja roślina właśnie zakwitła, nie sprawdziłem trwałości kwiatów, ale źródła podają, że utrzymują się miesiąc lub dłużej.

Pozostałe zdjęcia jak zwykle można znaleźć w Galerii Orchidarium.

Jerzy

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 12 sierpnia 2004 14:26:25
I właśnie odkryłem, że kwiaty mają bardzo intensywny zapach podobny do bzu.

Jerzy

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: czwartek, 12 sierpnia 2004 18:14:03
Super i od razu jak słyszę słowo zapach to stają mi uszy na baczność
Tych porównań w opisach storczyków mi brakuje i są one dla mnie największym wabikiem.
gratuluję
ps dopisałbyś tylko potem jak długo kwitła u Ciebie.
pozdrawiam beata

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 17:47:08
Witam,
wznawiam wątek, chyba warta jest tego żeby ją pokazać.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 18:30:38

No Ewka, po zobaczeniu tych zdjęć to teraz będzie nr 1 w ewentualnych poszukiwaniach

Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Aleksander Fiwek
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 19:36:15
Witam,
Aby zobaczyć zdjęcie wieloletniej, obsypanej kwiatami rośliny tego gatunku zapraszam na www.storczyki.pl, gdzie w dziale Foum/Pokazujemy storczyki - post z dnia 20.08.br -(zdj.nr 2), Jan Ciepłucha prezentuje posiadany egzemplarz.
A.F.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: sobota, 26 sierpnia 2006 19:52:03
Witam,

Grażyno tylko jeden kwiatek, inne po przejściach, ale dobre i to, dziękuję. Te zdjęcia to moja próba z innym światłem. Ta miltonia nie jest różowa, bardziej to śliwka z różową warżką.

Panie Aleksandrze widziałam ten okaz w naturze u pana Jana, jest rewelacyjny teraz cały w kwiatach. Może kiedyś i u mnie...

Pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl