Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Laelia kautskyi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: sobota, 21 lutego 2009 10:10:06
Witam,

Chyba z powodu mrozu i wielkiego śniegu ten dział zamarzł .
Laelia kautskyi jest niewielkim litofitem występujacym w warunkach naturalnych na terenie Brazylii. Ja swoją kupiłam w czerwcu ubr. jako roślinę dorosłą, ale nie robiłam sobie nadziei na szybkie kwitnienie. Tym bardziej ucieszyły mnie zatem najpierw pąki, a potem szybkie kwiaty.

Kwiaty są stosunkowo duże, (około 5cm), pomarańczowe (tu w słońcu wyglądają żółto)

Tak wygląda cała roślina. Kwiaty nie pachną i otwierają się wszystkie jednocześnie.

Bardzo ładna jest warżka z białym, karbowanym brzegiem.

Latem była w ogrodzie, a zima wisi przy samej szybie od południa. Prawie bez podlewania, ale wentylator chodzi bez przerwy i wilgotność nie spada poniżej 70%. Myślę, że warto się o nią pokusić

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: sobota, 21 lutego 2009 15:11:06
Mam ja rowniez,uprawiam na podkladce.Rosnie teraz jak szalona pomimo niskiej temperatury w moim orchidarium.Ale pakow nie widac.Wilgotnosc u mnie podobna jak u Pani.A jaka ma temperature w Pani orchidarium? Kwiaty piekne .Gratuluje kwitnienia.Wiktor.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: sobota, 21 lutego 2009 19:58:22
Rzeczywiście ładne kwiatki - fiu fiu, jak żółtka ze wsi

No może kiedys się jednak namówie, tym bardziej, że w końcu mam moją pierwszą miniaturową cattleiastą, choć zupełnie z innej beczki, ale co tam pochwalić można bo ma nowy przyrościk, i z tego co wiem na tej akurat kwiat powinien być szybko potem

U mnie dziś było piękne słonko, więc pojechałem do poblsikiego gospodarstwa zobaczyć co mają i wróciłem z dwoma nowymi pleione ale dopiero co ząbkujące bulwki, i miniaturowymi iriskami z kwiatami

Pozdrawiam

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 07:42:23
Panie Wiktorze, storczyki trzymam w ogrodzie zimowym. Tam jest czujnik sterujący temperaturą i różnice miedzy dniem a nocą dochodzą nawet do kilkunastu stopni.

Piotrze, zawsze jest coś za coś, ale zazdroszczę Ci tych obecnych możliwości storczykowych. Aż czasem mnie korci, żeby poprosić o jakieś zakupy

Z pozdrowieniami, Maria M.

Autor: Bożena Kostkiewicz
E-mail: bozenakostkiewicz@wp.pl
Data: niedziela, 22 lutego 2009 17:47:12
Takie ciepłe, wiosenne kolory na pewno sprawią,
że zima szybko minie...
Piękna roślinka, gratuluję kwitnienia.

Pozdrawiam

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 lutego 2009 09:03:38
Warzka jest naprawde czarujaca!

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 23 lutego 2009 14:06:07
Witam!
Piękna laelia. Właściwie teraz, według nowej nomenklatury nazywa się : Cattleya neokautskyi. Ale i tak jest ładna.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl