Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Schlimmia condorana
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 27 września 2009 22:39:54
Schlimmia condorana - Dodson 1989

Nazwę rodzajową zawdzięcza Louisowi Schlimm, który był bratem przyrodnim kolekcjonera storczyków Jean Linden, odkrywcy tego rodzaju (około 1852-53r.).

Pochodzi z Ekwadoru, gdzie występuje jako epifit lub naziemnie(?) w bardzo wilgotnych lasach położonych na wschodnich wzgórzach Andów, dokładnie Cordillera del Condor – mamy drugą część nazwy, na wysokościach 1300-1800m

Jest to jeden z mniejszych przedstawicieli Stanhopeinae, i bardziej chłodnolubny 14-24ºC. Moja roślina wykazuję całkiem wysoką tolerancję na temp. od chłodnych do umiarkowanie ciepłych, jednak przez większość czasu podłoże – Sphagnum jest wilgotne.

W lutym tego roku pęd zauważyłem za późno, i mimo wycięcia w doniczce dziury pąki zagniły, jednak już pół roku później roślina przez wcześniej wycięty otwór znów wypuściła i tym razem aż dwa pędy kwiatowe.

Kwiaty wykluwały się niezmiernie długo i otwierają się niemal jednocześnie, mają delikatny zapach: mięty, ściętej trawy, lawendy.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: niedziela, 27 września 2009 23:42:03
Panie Piotrze prawdziwie zalotna ślicznotka.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 28 września 2009 09:30:40
Jest piękna !!! Gratulacje . Pierwszy raz widzę tego storczyka, a jest bardzo ładny.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 września 2009 10:23:35
Śliczności!!!
A wmawiałam sobie, że nie chcę już niczego związanego ze Stahopea...
I tak było do momentu zobaczenia tego storczyka!
Zanim rozpocznę poszukiwania tej rośliny, ciekawa jestem jeszcze, jak długo ta orchidea kwitnie?
Pozdrawiam oraz gratuluję kwitnienia i tak pięknego storczyka
Tamara

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 28 września 2009 14:12:36
Rewelacja!!!! Wspaniałe kwiaty!

Czy mogę dodać do galerii??

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 28 września 2009 21:07:46

Piotrze, GRATULACJE

Miałam okazję oglądać kwitnienie tej Schlimia (jedno "m" ) w pracy, też wycinałam kawałek doniczki jak zobaczyłam uwięziony ped i myślałam o niej "damski, staromodny kapelusik" . Kwitła dość długo, ale ile dokładnie nie pamiętam

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 28 września 2009 22:40:31

Tak sobie jeszcze posprawdzałam , no i jak zwykle mamy niewielki bałaganik, bo:

IPNI używa nazwy Schlimia i Schlimmia czyli mamy 2 rodzaje???????????
Kew używa: Schlimmia,
a Jay w IOSPE obu wersji

I bądź tu mądry, no więc jak to jest?

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 września 2009 23:13:14
Dziękuję!

Ano jest zamieszanie z tym mm lub m w nazwie, wszyscy sobie używają jak chcą... Jedna ze stron internetowych mówi, że powinno być przez jedno m ale taki gatunek podobno miałby już występować w rodzinie Gentianaceae - Regel, a ja poza tym ze w Gentianaceae zdażają się piękne niebieskie kwiaty to nic więcej nie wiem.

Szperając dalej znalazłem książkę:

Paxton's flower garden
by John Lindley, Sir Joseph Paxton - Gardening - 1853 - tu Schlimmia występuje przez dwa mm.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: poniedziałek, 28 września 2009 23:20:38
Nie Ty jedna się dziwisz
"I think it is an error when people spell the genus Schlimia, though Dressler and others have done so. I think the problem is that the genus Schlimia (author Regel in 1875) is in the Gentianaceae, the Gentian Family. The genus Schlimmia (authors Planch. & Linden ex Lindl., 1852) is the orchid. I am guessing one was named after Schlim (perhaps Jean Schlim, half-brother of Jean Linden) and the other after Schlimm (if such a person exists). It is easy to see how one misspelling could lead to another since the genus Schlimia does () exist. Index Kewensis has the orchid as Schlimmia, as does the Missouri Botanical Garden."

Przy okazji, pełen podziwu dla Ciebie za użycie formy "...kwitnienie tej Schlimia..." i dla Piotra za piękną roślinę.

Pzdr Jurek

Hehe... musiałem użyć tego (), bo mi wywalało komunikat, że o seksie piszę

E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 września 2009 23:22:49
Oczywiście Jerzy można dodać do galerii.

Korci mnie aby jednego rozkroić bo podobno te kilka gatunków Schlimmi różni się tylko detalami kolumny itp, ale niestety poza dwoma alpina i trifida nie znalazłem żadnych innych rozrysowanych ;-(

Tamara ja tam się stęskniłem za Twoimi prezentacjami i pięknymi fotkami!

Jeszcze raz dziękuję I cieszę się, że przynajmniej tym razem parę osób dało znać, że jeszcze żyje, szkoda, że naprawdę wiele autorytetów i bardziej zaawansowanych storczykomaniaków zupełnie się zakopało i ani widu ani słychu...

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl